Profesiile europene au de trecut testul proporționalității

“Sunt profesii care trebuiau reglementate și, de acum, sunt convinsă că se va ușura munca transfrontalieră!”, a precizat europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.

Miercuri, 13 iunie, plenul PE de la Strasbourg a luat în discuție un raport important pentru piața comună europeană a meseriilor iar joi acesta intră la vot.

Numit „Test de proporționalitate înainte de adoptarea unei noi reglementări referitoare la profesii”, subiectul zilei de miercuri a fost dezbătut amplu, în condițiile în care Principiul proporționalității a fost recunoscut drept un principiu fundamental al dreptului Uniunii, prin tratate și de către CJUE, care au definit criterii concrete pentru aplicarea sa. Europarlamentarii sunt într-un consens general că toate reglementările referitoare la profesii ar trebui să fie proporționale și adecvate scopului pentru care sunt concepute.

În 2013, Directiva privind recunoașterea calificărilor profesionale a aprobat acest principiu, solicitându-le autorităților naționale să evalueze proporționalitatea reglementărilor lor în vigoare și să prezinte Comisiei informațiile relevante.

Umanista Maria Grapini a vorbit, miercuri, în plenul PE și pe această temă, salutând utilitatea raportului, dar și consistența lui.

“Este foarte important raportul și sper ca mâine să fie votat! Sunt profesii care trebuiau reglementate și, acum, sunt convinsă că se va ușura munca transfrontalieră, recunoașterea calificărilor. Statele au libertatea, prin acest raport, să certifice, dar evident trebuie să și raporteze. În același timp, sunt meserii, cum ar fi meșteșugurile, care ar trebui să fie reglementate unitar, dar și alte meserii. Consider că raportul este unul echilibrat și sper să aducă îmbunătățiri pentru piața internă, pe care toți ne-o dorim dezvoltată, cu profesii foarte bune și cu un aport la creșterea competitivității”, a declarat, la Strasbourg, europarlamentarul PPU-sl.

În linii mari, raportul care se va vota, joi, 14 iunie, impune recunoașterea statutului specific al serviciilor de sănătate și garantarea celui mai ridicat nivel de protecție a sănătății umane la reglementarea profesiilor, măsuri privind practicile de suprareglementare, definirea unei marje rezonabile de apreciere pentru statele membre în ceea ce privește autonomia instituțională și procedurală, nediscriminarea, consultări publice mai ample.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.