Netanyahu vine în România!
Premierul israelian Benjamin Netanyahu vine în România. Potrivit unor surse citate de România TV, o ședința comună între Guvernele României și Israelului ar urma să aibă loc pe data de 8 august. Vizita are loc în contextul în care se discută şi despre posibilitatea mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.
Premierul Viorica Dăncilă şi Benjamin Netanyahu s-au mai întâlnit anul acesta în aprilie, în timpul unei vizite oficiale în Israel, la invitaţia premierului israelian. Cei doi demnitari au evocat legăturile tradiționale de prietenie dintre cele două țări și au evidențiat nivelul excelent al relațiilor bilaterale dintre România și Statul Israel bazate pe o tradiție de 70 de ani, anunţa atunci Guvernul României într-un comunicat de presă.
„Premierul român a exprimat satisfacție pentru interesul acordat de partea israeliană la propunerea părții române privind încheierea unui parteneriat România-Israel în domeniul noilor tehnologii, care va permite elaborarea de proiecte comune în principalele domenii ale acestuia, respectiv cercetare, sănătate, telemedicina, inovație antreprenorială pentru domenii high-tech și care va stimula interesul reciproc al comunităților de afaceri din cele două țări. In acest context, au fost abordate si aspecte privind cooperarea in domeniul militar, strategic si al securitatii cibernetice.
Totodată, a fost evidențiat interesul ambelor părți de a organiza cea de a treia ședință comună de guvern la nivel înalt (G2G) în cursul anului 2018, fiind subliniată necesitatea organizarii unor contacte la nivel de oameni de afaceri”, potrivit comunicatului transmis de la Palatul Victoria.
În cadrul convorbirilor, cei doi oficiali s-au referit la buna cooperare existentă în formatul de colaborare multilateral, inclusiv în ceea ce privește susținerea reciprocă a candidaturilor.
„Premierul israelian a salutat adoptarea de catre Guvernul Romaniei a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea ambasadei Romaniei la Ierusalim”, a mai anunţat Guvernul.
O decizie privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice şansă ca ţara noastră să fie votată membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, avertiza preşedintele Klaus Iohannis.
În 20 mai, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu spunea că analiza privind oportunitatea mutării ambasadei va fi finalizată în cel mult o lună. El a admis că, din punct de vedere al securităţii, există riscuri.
Vicepremierul Paul Stănescu dădea de înţeles la sfârşitul lunii trecute că Memorandumul adoptat de Guvern ar putea deveni public, propunerea în acest sens fiind discutată în Biroul Permanent Naţional al PSD.
„Am discutat, într-adevăr, în Biroul Naţional Permanent. Domnul preşedinte Dragnea a pus această problemă s-o studiem. Şi, dacă se poate face, cred că ar fi bine să ştie tot poporul ce discutăm în Guvern, că nu e nicio problemă, n-avem secrete. Vorbim de România, nu de persoane sau de grupuri politice”, a declarat atunci vicepremierul Paul Stănescu pentru Digi24.
În 17 mai, Ludovic Orban a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD, Liviu Dragnea. Liderul PNL o acuză pe Dăncilă de „înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului”, în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Ludovic Orban o acuză pe Viorica Dăncilă că ar fi făcut publice informaţii confidenţiale şi i-ar fi prezentat preşedintelui României informaţii false în legătură cu Memorandumul adoptat de guvern pe tema mutării Ambasadei României în Israel. Plângerea a fost declinată către DIICOT.