Campania #EUandME ajunge și în România

Reprezentanța Comisiei Europene în România lansează sâmbătă, 22 iunie, campania EuandME, în cadrul Festivalului Pelicam, din Tulcea. Campania #EUandME se adresează cu precădere tinerilor, și se derulează în cele 28 de state membre pe o perioadă de 18 luni. Ea include producția și difuzarea, în special pe rețelele sociale, a unor filme de scurt-metraj realizate de cineaști cunoscuți la nivel european, organizarea unui concurs pentru tineri regizori, precum și evenimente organizate în toate statele membre.

Cinci regizori europeni cunoscuți s-au alăturat acestui demers și au realizat câte un scurt-metraj, pentru ca mesajul campaniei să ajungă mai ușor la tineri, iubitori de film. Filmele lor abordează teme universale precum dragostea/singurătatea, teama/curajul, sau dorința de a cunoaște lumea și de a-și urma pasiunile. De la doi frați care invită restul Europei în satul lor, până la dansatorul care își începe o afacere în cel mai inedit loc, tinerii pot afla cum fiecare are puterea de a face ceea ce își dorește.

„Tema centrală a filmelor este dialogul, între oameni cu opțiuni si viziuni diferite despre viață, care descoperă că îi unește acel liant universal care topește toate diferențele: dragostea.” declară șeful Reprezentanței Comisiei în România, Angela Cristea, prezentă la lansarea de la Tulcea.

Filmele care vor fi prezente la Festivalul Pelicam sunt:

Pensiunea Vie –  regizor german Matthias Hoene, câștigătorul premiului „Cannes Lion”

Oona  – de Zaida Bergroth, regizoare finlandeză câștigătoare a numeroase premii internaționale

Singuraticul – de Tomasz Konecki, regizorul polonez care a lucrat cu nume precum Gerard Depardieu și Danny DeVito.

Totodată, UE va da tinerilor șansa de a-și realiza propriile filme prin intermediul unui concurs dedicat regizorilor tineri, iar câștigătorii vor primi un grant în valoare de 7.500 euro pentru  realizarea filmului.

Toate filmele – cele realizate de cei cinci regizori profesioniști și câștigătoarele concursului pentru regizori tineri – vor fi găzduite pe platforma https://europa.eu/euandme/ro/, al cărei obiectiv este acela de a furniza exemple din viața reală, alături de date și cifre care arată contribuția UE în viețile tinerilor.

Între anii 1998 și 2017, aproape 134.000 de persoane au participat la programele Erasmus, dintre care 80.000 studenți cu burse Erasmus și aproape 54.000 de participanți la schimburile cu tinerii.

În Corpul European de Solidaritate, programul de voluntariat, ucenicie sau training, la care se poate înscrie orice tânăr din UE, sunt înregistrați 2.000 de români.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.