Ministrul Deneș , întâlnire cu directorii deconcentratelor și primarii din Tulcea

0

Delegația condusă de ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a participat vineri la o întâlnire, la sediul Consiliului Județean Tulcea, cu directorii serviciilor deconcentrate și cu primari din județ.

Din delegație au făcut parte directorul Administrației Naționale „Apele Române”, Victor Sandu, directorul Administrației Bazinale de Apă „Dobrogea-Litoral”, Hristu Uzun, directorul SGA Tulcea, Paul Cononov, și consilieri ai ministrului, iar din partea CJ Tulcea, vicepreședintele Consiliului Județean, Dumitru Mergeani. Ministrul Ioan Deneș a purtat discuții cu participanții la întâlnire pe probleme expuse de  aceștia, pe domeniile Ape, Păduri și Cinegetic.

Delegația Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP) a preluat toate informațiile date de participanți, urmând ca aceștia, în scurt timp, să primească răspunsuri și termene clare pentru soluționarea problemelor ridicate. După întâlnirea cu deconcentratele și reprezentanții autorităților locale, ministrul Ioan Deneș a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat investițiile derulate de M.A.P în județul Tulcea, demnitarul enumerând atât investițiile care au fost sau vor fi finalizate în 2018, cât și investiții care au termen de finalizare anul 2020.

Până în prezent s-au finalizat stațiile de epurare și aducțiunile de apă potabilă de la Ceatalchioi, Pătlăgeanca și Periprava, încheindu-se astfel programul „Alimentări cu apă a localităților Ceatalchioi, Partizani, Gorgova, Caraorman, Pătlăgeanca, Periprava, Tudor Vladimirescu, din Delta Dunării”, care asigură accesul la apă potabilă a peste 2100 de locuitori ai Deltei Dunării. Valoarea toată a investiției este de 27.052.000 lei (aproximativ 5,8 mil euro).

Ministrul Ioan Deneș a prezentat, de asemenea, alte trei proiecte de importanță deosebită pentru locuitorii județului Tulcea:

  • „Supraînălțarea dig oraș Sulina”, valoarea totală a investiției (care se va pune în funcțiune în 2018) este de 12.352.000 lei;
  • „Supraînălțare dig închidere incinta localității Crișan”, (termen de punere în funcțiune 2020), valoarea totală a investiției este de 881.450  lei;
  • „Consolidare dig și închidere breșă în localitatea Isaccea”,(termen de punere în funcțiune 2020), valoarea totală a investiției 7.272.222 lei.

Tot în conferinta de presă, ministrul Ioan Deneș a prezentat și proiectele cu finanțare prin POIM, implementate de MAP:

  1. „Apărarea împotriva inundațiilor a localității Babadag, județul Tulcea”, o investiție finanțată prin POIM, în valoare de 800.000 lei  (aproximativ 14,3 milioane de euro). În cadrul proiectului sunt prevăzute lucrări de amenajare în bazinul hidrografic al pârâului Tabana, pe o suprafață de 45,5 kmp, incluzând amenajarea pârâului Tabana, pe o lungime de 5.950,70 m (inclusiv acumulare nepermanentă pe valea Batacali, cu o capacitate de peste 600.000 de metri cubi), amenajarea afluenților (canale de coastă), pe o lungime de 2.708 m, 3 poduri pe drumuri laterale și 15 pasarele metalice peste râul Tabana. În acest proiect este implicat și Ministerul Transporturilor, care are sarcina de a reface cele 5 poduri (pe râul Tabana) de pe DN 22- Constanța – Tulcea, beneficiind de o finanțare de 10.666.735 lei (aproximativ 2,3 milioane de euro). Astfel, valoarea totală a proiectului „Apărarea împotriva inundațiilor a localității Babadag, județul Tulcea” este de 77.489.345 lei (aproximativ 16,7 milioane de euro) – valorile conțin TVA.

2.Construirea stăvilarelor de la Edighiol și Periboina – în cadrul proiectului „Reducerea eroziunii costiere faza II (2014 – 2020)” – Etapa 1- Valoarea estimată a investiției – 63.507.510 lei( cu TVA)/ (14.036.360 euro); suma totală a investiției: 3.432.342.000 lei (cu TVA)- (aproximativ 750 de milioane de euro).

3.Un alt proiect prezentat este „Apărare complexă a localităților situate în Delta Dunării pentru minimizarea riscului inundațiilor asupra vieții”(valoarea estimată pentru asistența tehnică de pregătire proiecte este de 4.540.000 lei (cu TVA). In analiza de oferte pentru asistență tehnică de pregătire proiecte POIM se află: „Reabilitarea și modernizarea stațiilor de evacuare a excesului de apă din intravilanul localităților Periprava, Sulina, Crișan, Sf. Gheorghe, Gorgova, Tudor Vladimirescu, Letea și Pardina, din Delta Dunării provenite din precipitații și infiltrații, jud. Tulcea”, „Apărare împotriva inundațiilor a localității Vulturu, comuna Maliuc, jud. Tulcea”; „Apărare împotriva inundațiilor a localității Ilganii de Sus, comuna Maliuc, județul Tulcea”.

După conferința de presă, delegația condusă de ministrul Ioan Deneș a continuat vizita de lucru la obiectivele de la Periprava și Sulina.

Sâmbătă, ministrul Apelor și Pădurilor va inspecta stăvilarele de la Periboina și Edighiol, amenajamente hidrotehnice care vor fi reabilitate prin programul „Reducerea eroziunii costiere Faza II(2014-2020)”, în Etapa 1.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.