“Economia digitală – ce poate să câștige România?”, un forum economic de succes

Joi, la Hotel Marshal Garden din București, s-a desfășurat, într-o companie selectă, printre care îi enumerăm pe europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini (guest speakerul evenimentului din Capitală), Florin Dănescu (președinte executiv ARB), Stere Farmache (președinte Directorat FRC), Leonard Cornoiu (director departament Programe Europene Banca Transilvania), Alexandru Petrescu (președinte FNGCIMM), Liset Ivașcu (director de proiect CEC Bank), Daniela Marin (manager de proiect BERD), Adrian Codîrlașu (președinte CFA România), prof. Cristian Păun (prodecan ASE), Florian Lixandru (secretar de stat în Ministerul Educației), forumul economic Ecosistemul Antreprenorial: “Economia digitală – ce poate să câștige România?”, eveniment de impact dedicat IMM-urilor și contextului în care acestea vor evolua în viitorul apropiat, oportunităților de finanțare și de susținere concretă a lor.

Prima masă rotundă a fost moderată de Alexandru Răducanu, jurnalist și fondatorul Canal 33, iar cea de a doua masă rotundă a fost moderată de Toma Cîmpeanu, CEO ANSSI și Mugur Istode, jurnalist.

Forumul a avut și o parte interactivă și a vizat cu predilecție realitățile antreprenoriale, oportunitățile de finanțare si reglementările europene privind digitalizarea/cum se adaptează România la noile tendințe.

Europarlamentarul Maria Grapini, despre digitalizarea Europei și interconectarea la sistemele europene

Europarlamentarul Maria Grapini a vorbit despre digitalizarea Europei și interconectarea la sistemele europene, cu accente concrete pe IMM-uri & Fintech-uri, Economia digitală – Instrumente/agenda digitală, Ghișeul Bancar, tehnologii și instrumente inovative în gestionarea capitalului uman şi a forței de muncă, respectiv criptomonede: bani ”buni” sau bani ”răi”, în societățile moderne.

“Vreau să mulțumesc organizatorilor care au ales o temă extrem de importantă. Parlamentul European și Comisia, mai ales după reuniunea de la Sofia din 15 mai, au pus un accent deosebit în privința digitalizării Europei. Iar dacă noi, ca stat, nu vom ține ritmul cu celelalte state ale UE, vom avea mari probleme. După trei ani de la adoptarea strategiei privind piața unică digitală a UE, Comisia a venit cu 29 de propuneri dintre care 12 sunt deja propuneri legislative. Portalul digital unic european, destinat să furnizeze informații, proceduri și servicii, va fi la vot, în PE,  pe 11 septembrie. Dacă acest portal va fi adoptat, ba mai mult, din luna decembrie, va intra în vigoare regulamentul privind geoblocarea iar noi, ca stat, nu vom fi pregătiți, este clar că cetățenii din Românii vor fi defavorizați față de ceilalți cetățeni ai UE”, a avertizat europarlamentarul Grapini, care a adăugat că portalul unic digital trebuie cunoscut foarte bine, mai ales ca reglementare, încă de acum, de autoritățile publice și locale, dar și de utilizatori pentru că, după  votul din 11 septembrie, trebuie aplicat eficient.

Maria Grapini a mai reamintit faptul că, în 2017, Comisia Europeană a votat un raport privind digitalizarea industriei europene. “Acest raport conține lucruri extrem de importante pentru industrie, pentru activitatea IMM-urilor. Se alocă 500 de milioane de euro din care România nu a luat aproape nimic”, a opinat europarlamentarul care a adus clarificări și pe tema altor subiecte, arzătoare, precum codul electronic european, legislația privind securitatea cibernetică și codul unic vamal european.

Legat de regulamentul privind geoblocarea impus de UE, Maria Grapini s-a referit, în special, la partea de comerț online, unde și-a exprimat regretul că doar 17% dintre IMM-urile din România fac acest tip de comerț.

“Acest regulament (n.r. – privind geoblocarea), care este obligatoriu pentru România, va intra în vigoare din 3 decembrie și nu va mai permite discriminarea între cumpărătorul și comerciantul din diferite state ale UE. Comercianții care vând online trebuie să respecte drepturile consumatorilor tuturor cetățenilor UE, indiferent de țară. TVA-ul va fi stabilit la nivelul de cotă în care este comerciantul. Discriminarea cumpărătorilor în funcție de țară este practic stopată”, a mai precizat europarlamentarul.

Nu în ultimul rând, Maria Grapini a avertizat că România se află pe ultimul loc în UE în privința indicelui anual al economiei și al societății digitale, solicitând măsuri concrete pentru a remedia această situație.

ARB: Doar 10% dintre IMM-urile din România se califică pentru a lua credite de la bănci

 Doar 10% dintre întreprinderile mici şi mijlocii din România sunt calificate pentru a lua credite de la bănci iar situaţia se poate îmbunătăţi prin creşterea productivităţii lor, a declarat, joi, Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), în cadrul conferinţei „Economia digitală – ce poate să câştige România?”.

“În România, cam 80.000 de IMM-uri au fost creditate vreodată, de-a lungul timpului. Astăzi, este un stoc de aproximativ 45.000 de IMM care se pot califica la credit. Mai exact, 10,4%”, a arătat Dănescu.

El consideră că, în România, nu se pune un accent suficient de mare pe creşterea indicatorului privind productivitatea, acesta fiind însă esenţial pentru dezvoltarea firmelor.

“În România se vorbeşte foarte puţin despre productivitate, se vorbeşte despre orice altceva, dar nu despre productivitate. Cred că lumea nici nu ştie ce înseamnă. Dacă ne-am uita 90% din timp la acest lucru, s-ar putea să ne iasă şi celelalte”, a mai spus reprezentantul ARB.

Potrivit acestuia, dacă în România ar funcţiona semnătura electronică, oamenii nu s-ar mai duce peste tot să semneze hârtii cu pixul şi creionul, pierzând astfel foarte mult timp.

“Un reprezentant al unui IMM cu doi salariaţi mi-a spus că trebuie să trimită un om din cei doi la bancă de două ori pe săptămână să semneze hârtii. Deci 50% din angajaţi folosesc 40% din timpul de lucru pentru a merge la bancă şi a semna. Toată lumea cere băncilor să se schimbe, că sunt birocratice. Odată cu existenţa unei semnături electronice, productivitatea acelei firme se va îmbunătăţi cu 16%, printr-o modificare legislativă, atât, fără ca cineva să facă altceva în plus”, a susţinut Dănescu.

Andrei Rădulescu (BT): Ritmul de creștere economică se va tempera

Ritmul de creştere economică se va tempera, iar Banca Naţională a României va decide majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 3%, până la sfârşitul acestui an, a precizat Andrei Rădulescu, director de cercetare al Băncii Transilvania, în cadrul aceleiași  conferinţe.

„Mă aştept să avem o decelerare a ritmului de creştere economică, care deja se întâmplă în present, dacă ne uităm la datele pe trimestrul unu. Avem însă o redinamizare a investiţiilor publice în acest an, iar la acel deficit bugetar pentru primele cinci luni, anunţat ieri, de 0,88%, a contribuit şi revitalizarea cheltuielilor de capital ale statului, ceea ce este un lucru încurajator, pentru că va antrena şi investiţiile private”, a susţinut Rădulescu.

Totuşi, el a arătat că investiţiile private vor continua cu un ritm mai lent faţă de perioada de dinaintea creşterii economice.

„Ne aşteptăm şi la temperarea consumului privat spre un ritm apropiat de potenţial. 10% era un ritm nesănătos însă, anul trecut, a fost unul excepţional şi prin prisma mixului de politici economice implementat şi valului de măsuri fiscale şi de venituri, care au stimulat cererea”, susţine oficialul BT.

Şi exporturile şi-au redus turaţia pentru că şi zona euro a intrat într-un proces de decelerare, a arătat el.

România se confruntă cu o criză acută a forței de muncă

România se confruntă cu o criză acută a forței de muncă iar situația se deteriorează din ce în ce mai mult, a precizat Leonard Rizoiu, CEO al companiei de recrutare LeoHR.

„Piața forței de muncă nu își revine și vorbim de toate pozițiile, de la operator de producție până la director general. Este o provocare să găsești un om care să se potrivească în compania ta, care să aibă valori, principii, așa cum ți-ai dori”, a sustinut Rizea.

El a citat un studiu potrivit căruia România se află pe locul doi în lume, dupa Taiwan, ca deficit al forței de muncă.

„Suntem într-o mare criză a forței de muncă, iar lucrurile se deteriorează, din ce în ce mai mult. Realitatea este foarte gravă. Din zece oameni chemați la interviu, apare unul singur”, a completat reprezentantul companiei de recrutare.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.