Senatorii adoptă redefinirea abuzului în serviciu
Senatul a adoptat marţi, în sesiune extraordinară, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă de modificare a Codului penal, inclusiv redefinirea abuzului în serviciu. Proiectul va ajunge marţi din nou la comisia Iordache, urmând ca miercuri să fie dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor, iar joi să primească vot final.
Senatul a adoptat marţi, în sesiune extraordinară, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă de modificare a Codului penal.
Proiectul, care a fost iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, a întrunit 74 voturi „pentru”, 9 abţineri şi 28 „împotrivă”
Senatorii au aprobat toate modificările la Codul penal propuse de raportul Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache.
Niciunul dintre cele 161 de amendamente respinse în comisie nu a trecut în plen.
Senatorul Cseke Attila a explicat că UDMR nu este de acord cu reducerea limitei maxime de pedeapsă pentru abuzul în serviciu şi cu sintagma “pentru a obţine pentru sine, soţ, afin sau rudă până la gradul II un folos patrimonial”, iar dacă aceste probleme nu se vor rezolva prin adoptarea amendamentelor respinse care „ar rezolva” aceste lucruri, formaţiunea sa nu va susţine proiectul de lege.
“S-au introdus două chestiuni în plus la abuzul în serviciu, şi anume reducerea limitei maxime de pedeapsă de la 7 la 5 ani şi s-a introdus sintagma. Cu aceste două chestiuni adăugate, grupul UDMR nu poate să fie de acord. Vă spun că din dezbatere, atunci când amendamentele respinse se susţin, vom vota cele două amendamente care ar rezolva cele două chestiuni – să rămână neglijenţa în serviciu şi abuzul în serviciu să rămână în forma cerută de CCR. Dacă acest lucru nu se întâmplă, UDMR nu va putea susţine propunerea legislativă”, a conchis el.
Senatorii PNL, USR şi PMP au părăsit sala de şedinţă a plenul Senatului pentru a nu fi asigurat cvorumul necesar pentru votul proiectului de lege privind modificarea Codului penal. Şedinţa continuă, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu spunând că cvorumul este obligatoriu doar la adoptarea legilor, nu şi la dezbaterea lor. Mai mult, Ţuţuianu afirmă că a fost permanent cvorum în sală.
Senatoarea PNL Alina Gorghiu a cerut închiderea imediată a şedinţei de plen, deoarece este nevoie de minimum 69 de senatori pentru a se asigura cvorumul.