Mult-anunțatul raport intitulat „Jaful pădurilor”, mult zgomot pentru nimic!

Anunțată cu mare tam-tam, o nouă anchetă a Agenției americane pentru Investigații de Mediu (EIA – Environmental Investigation Agency), prezentată într-un raport ce se pretindea beton”, intitulat “Jaful pădurilor” (din România, evident!), s-a dovedit un mare fâs. Proverbele populare românești “la pomul lăudat să nu te duci cu sacul” sau “mult zgomot pentru nimic!”, sunt pliate pe realitatea tragi-comică a unui eveniment ce anunța dezvăluiri incendiare.

Nu ne interesează lupta pe care anumite interese din zona afacerilor cu lemn o duc cu gigantul  din acest sector, Holzindustrie Schweighofer, și nici ancheta pe care instituțiile statului român o derulează împotriva acestuia. Dacă acesta a încălcat legea, să plătească drastic! Punct!

Deranjant este pentru jurnaliști și opinia publică modul în care unele organizații care se ocupă, chipurile, cu protecția mediului, lansează în spațiul public informații care nu corespund realității, fără a cunoaște legislația și normele silvice din România. Nonșalanța cu care „investigatorii” Agent Green, Greenpeace România, iar acum Agenția americană pentru investigații de mediu (EIA), susținută de Declic, lansează acuzații nefondate arată o superficialitate crasă, dacă nu o rea-credință alarmantă.

David Gehl (Eurasia programs) și Raluca Veștemeanu (senior campaigner Declic) au plecat de la conferință fără a convinge aproape pe nimeni.

Acuzațiile au curs, însă, una după alta.  Investigația întreprinsă de EIA, ni s-a spus, arată că (doar) în perioada ianuarie 2017-iunie 2018, peste 35.000 de metri cubi provenind din două parcuri naționale (Călimani și Munții Rodnei) au fost tăiate! Masacru în pădurile României! Parcurile naționale, în pericol! 50 de zone de exploatare forestieră în aceste parcuri, identificate!

La întrebările pertinente ale mass-media, cei prezenți au ridicat din umeri! Concret, marele investigator american, habar nu avea că în parcurile naționale din România există atât zone de protecție strictă sau integrală, cât și zone tampon, unde sunt permise lucrări silvice, deci legale! Întrebat fiind dacă au descoperit tăieri ilegale în zonele de protecție strictă sau integrală din parcurile naționale, răspunsul a fost de o sinceritate dezarmantă: nu știm!!! Noi ne-am raportat la site-ul Inspectorul Pădurii!

Deci, lemnul tăiat din aceste parcuri a fost tăiat din zonele în care sunt permise lucrările silvice? Probabil, nu știm, s-a răspuns! Și, atunci, despre ce vorbim? Mai ales că, ni s-a spus, că dovezi clare vor fi prezentate la o viitoare conferință!

O altă dezinformare crasă, prezentată în raport, arată că, în ultimul deceniu, nu mai puțin de două treimi din pădurile virgine au fost pierdute! De la 300.00 de hectare au mai rămas doar 100.000 de hectare! Din nou, jaf, masacru, în pădurile României!

Am întrebat, din nou, în baza cărui studiu științic a fost realizată această analiză/estimare! Prin studiul PIN Matra mi s-a răspuns! Cine a validat studiul PIN Matra referitor la pădurile virgine, în condițiile în care Institutul Național de Cercetare în Silvicultură, unde se spune că a fost elaborat, nu și-l asumă și la ei nu există oficial? O nouă întrebare tranșantă, un nou răspuns jenant! Cum poți să faci estimări în baza unui studiu, așa-zis științific, obscur, nerecunoscut de nimeni? Am insistat în privința dovezilor concrete care ar demonstra că există exploatări în păduri care respectă criteriile de pădure virgină, fără acordul Gărzii Forestiere! Nu există aceste dovezi, mi s-a răspuns! Dar, în contextul în care, se pare, nu știi nici măcar criteriile prin care o pădure este declarată virgină ,despre ce mai vorbim?

Studiul PIN MATRA/2001/018 ”Inventory and strategy for sustainable management and protection of virgin forests in Romania” – Inventarierea și strategia pentru gestionarea durabilă și protecția pădurilor virgine din România – a fost realizat de un cercetător român, în cadrul unui grant de cercetare oferit de guvernul olandez prin programul MATRA.

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea” nu a fost implicat în elaborarea acestui studiu, conform unei adrese transmisă Romsilva, și nici nu-și asumă rezultatele cercetării. Nicio instituție academică din România nu a validat acest studiu privind pădurile virgine și cvasivirgine din România.

Conform ordinului de ministru 3397/2012, înainte de a fi efectuată vreo verificare într-o pădure care a fost inclusă în studiul PIN MATRA/2001/018, Garda Forestieră efectuează o cercetare în teren să vadă dacă pădurea respectivă se încadrează în categoria pădurilor virgine sau cvasivirgine. Dacă pădurile corespund criteriilor, se interzice orice lucrare silvică și se introduce în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, dacă nu, este avizată lucrarea respectivă. Foarte clar, nu!

Mai mult, dacă este un masacru în pădurile din România, cum se face că, în 1990, România avea un fond forestier de 6,3 milioane de hectare, iar acum acesta este de 6,55 milioane de hectare, conform datelor Institutului Național de Statistică, Consiliului Concurenței, Curții de Conturi și ICAS, care au făcut Inventarul Forestier Național? Din nou bâlbâieli și răspunsuri neconvingătoare, mai ales după ce persoanele de la prezidiu au recunoscut că nu au informații despre cât lemn se taie, ilegal sau nu, în România!

În contextul în care investigatorii EIA au recunoscut că România este singura țară din Europa în cazul căreia s-a făcut un asemenea raport iar sursele de finanțare ale acestuia sunt incerte, rezultă că la mijloc sunt interese care exclud protejarea și apărarea pădurilor statului român!

Tot respectul pentru cei care chiar vor să pună umărul, prin anchete și dezvăluiri dublate de probe infailibile, la eradicarea tăierilor ilegale din pădurile României! Însă, de aici și până la a prezenta o situația apocaliptică în pădurile României, până la a dezinforma opinia publica și a arunca, fie și indirect, în direcția Romsilva, cu acuze nefondate (iar Agent Green a depășit, în multe cazuri, măsura!), este o cale lungă pe care eu, unul, ca jurnalist, refuz să o parcurg!

Și, în final, prezint câteva date oficiale, poate marii investigatori, care au tupeul de a bloca, în trafic, fără să răspundă în fața legii, camioane care transportă, legal, bușteni, reușesc să-și ia câteva notițe. Ca să nu mai vină, total nepregătiți, la conferințe în care își propun să zguduie din temelii sectorul forestier, dar nu fac altceva decât să se umple de ridicol!

Terenuri agricole degradate, împădurite de Romsilva: 24.079 hectare.

Păduri Virgine/UNESCO: Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a introdus până în prezent 17.172,76 hectare de păduri virgine și cvasivirgine în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, 84,2% din pădurile virgine și cvasivirgine din Catalog fiind păduri de stat administrate de Romsilva.

În plus, Romsilva și Ministerul Apelor și Pădurilor, în colaborare cu organizațiile WWF România și Greenpeace România, au introdus 24.679,4 hectare de păduri virgine și seculare de fag în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO, din acestea, 24.341,3 de hectare fiind păduri de stat, administrate de Romsilva.

Parcuri Naționale: Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 12 parcuri naționale cu o suprafață cumulată de 307.406 hectare, din care 115.319 hectare se află în zone de protecție strictă sau integrală, restul aflându-se în zone de conservare durabilă, unde lucrările silvice sunt efectuate cu respectarea legislației și a tuturor normelor silvice, în conformitate cu planurile de management al parcurilor.

Suprafață fond forestier: Anul trecut, erau în fondul forestier național 6.564.907 de hectare, cu 5.950 de hectare mai mult decât în anul 2016.

Anul trecut, la nivelul țării, s-au recoltat 18,3 milioane de metri cubi și s-au regenerat 28.032 de hectare.

Tăieri ilegale păduri 2017: Volumul tăierilor ilegale în fondul forestier de stat, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, s-a menținut anul trecut la același nivel scăzut, fiind înregistrați 47.713 metri cubi de lemn tăiați ilegal, un volum comparabil cu anul 2016, când s-au constatat 47.788 de metri cubi proveniți din tăieri ilegale. În anul 2015, volumul tăierilor ilegale a fost de 57.080 de metri cubi.

Angajații Romsilva au efectuat anul trecut, în total, 91.742 de controale la circulația materialului lemnos, din care 21.287 de controale împreună cu Poliția Română, fiind constatate 1.546 de infracțiuni silvice și 12.197 de contravenții silvice, valoarea cumulată a amenzilor ridicându-se la 26.052.675 de lei. De asemenea, au fost confiscați 21.685 de metri cubi și 5.903 de pomi de Crăciun.

Valoarea pagubelor provocate de tăierile ilegale și pășunatul abuziv se ridică la 13.441.722  de lei.

De asemenea, pe parcursul anului trecut, personalul Romsilva a efectuat 358 de controale la instalațiile de debitat, fiind constatate 74 de contravenții silvice. În urma acestor controale, au fost aplicate amenzi în valoare de 492.000 de lei și au fost confiscați 4.380 de metri cubi de lemn.

Dar nu este, oare, mai bine/eficient pentru profitabilitatea/influența unor așa-zise ONG-uri de mediu să joace, în continuare, mascarada defrișării pădurilor și să arate/denigreze chiar pe cei care le protejează?

 

Iulian Badea

 

 

Citește și
1 Comentariu
  1. Raluca Radu spune

    O analiza corecta a sforaiturilor generate de maimutoii verzi si companii de investigatii care se fac de ras.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.