Zboruri low-cost, prețuri de până la 19 ori mai mari la facilități extra
Cu ajutorul companiilor aeriene low-cost romanii pot gasi oferte de zbor la preturi accesibile, insa costurile de calatorie pot creste cu usurinta daca pasagerii opteaza pentru servicii extra, cum ar fi alegerea locului in avion sau mai multe bagaje. De asemenea, gustarile si bauturile cumparate din avion pot influenta semnificativ bugetul de vacanta al romanilor, in unele cazuri costand mai mult decat zborul propriu-zis. Pentru a-i ajuta pe calatori sa obtina cel mai bun pret, echipa din spatele motorului gratuit de cautare a ofertelor de calatorie momondo.ro a analizat aceste facilitati de zbor.
Modificarea numelui sau a zborului
Chiar daca au ales cu atentie cea mai ieftina si buna oferta de zbor, calatorilor le pot scapa adesea detalii care sa ii coste peste asteptari. De exemplu, pentru modificarea sau schimbarea numelui de pe bilet in aeroport, Ryanair percepe o taxa de 160 de euro per zbor per persoana, de aproximativ 19 ori mai mult decat costul unui zbor intern (8,35 euro) pe care il pun la dispozitie. Pasagerii Wizz Air platesc 45 de euro, cei care calatoresc cu Blue Air 40 de euro, pentru corectarea sau schimbarea numelui.
Exista, de asemenea, situatii in care calatorii incurca ora sau ziua zborului, insa pentru a putea face o astfel de modificare pe biletul de avion ei ajung sa platesca pana la 90 de euro la Ryanair in sezon, asadar de aproape 11 ori mai mult decat pretul unui zbor. Cei care au rezervat la Wizz Air platesc mai putin, de pana la 40 de euro per zbor per pasager pentru aceste modificari, la fel ca la Blue Air.
Alegerea locurilor in avion
Multe companii aeriene permit alegerea locului in avion, fie pentru a sta mai aproape de un partener de calatorie sau pentru a avea parte de confort mai mare. Indiferent de situatie, trebuie luate in calcul costuri suplimentare pentru aceasta optiune la unele companii aeriene. Pentru pasagerii care vor sa aleaga orice loc in avion, inclusiv cel cu spatiu suplimentar pentru picioare, costul poate ajunge chiar la 50 de euro cu Wizz Air, 26 euro cu Blue Air si la minimum 15 euro cu Ryanair.
Cu cel mic la bord
Pentru cei care planuiesc o calatorie in care sa ia bebelusul in avion (pe care il vor tine in brate) costurile pot fi de trei ori mai ridicate decat biletul pentru un adult, chiar daca bebelusul nu ocupa un loc. Ryanair percepe o taxa fixa de 25 de euro, iar la Wizz Air taxa este de pana la 27 de euro. Cu Blue Air costurile sunt mai mici, 10 euro pe rute interne si 20 de euro pentru cele externe.
Bagajele in plus
Pentru majoritatea calatorilor romani costurile extra pentru un bagaj in plus la cala atunci cand calatoresc cu companiile low-cost nu este o noutate. In unele cazuri, insa, aceste costuri pot fi mult mai mari decat pretul pe care il platesc pe biletul de avion. Ryanair percepe o taxa de pana la 40 de euro pentru un bagaj la cala inregistrat la aeroport (25 de euro la check-in-ul online), de aproape cinci ori mai mult decat costul unui zbor. La Wizz Air taxa este de pana la 120 de euro, in timp ce la Blue Air e de doua ori mai mica.
Apetit crescut in timpul zborului, pe masura bugetului
Indiferent de durata petrecuta in avion, majoritatea calatorilor se simt ademeniti de mirosul si aspectul gustarilor sau bauturilor servite la bord. In plus, exista diverse optiuni la dispozitie, de la chipsuri, batoane de ciocolata si alune la cafea, ceai, suc si alte bauturi, prin urmare pasagerii pot fi usor tentanti sa mai cheltuiasca niste bani.
Pentru cei carora li se face pofta de ceva sarat, o cutie cu chipsuri (40g) costa 2,5 euro la bordul avioanelor Ryanair si cu 5 euro in plus la Wizz Air. Pentru acelasi produs, la Blue Air costul este de 4 euro. La supermarket, pentru o cutie care cantareste 165g de chipsuri, de patru ori mai mult, pretul este 1,52 de euro. Cei care simt mai degraba nevoia de zahar platesc pentru un baton de ciocolata 1,5 euro la Wizz Air, 2 euro la Ryanair, 3 euro la Blue Air, iar in supermarket de pana la noua ori mai putin – 0,34 de euro.
In timp ce costurile pentru o gustare sunt mult mai ridicate, la propriu, la bordul avionului decat jos, la supermarket, acelasi lucru se aplica totodata bauturilor, fie ca este vorba de cele racoritoare sau calde.
O sticla cu apa plata / minerala de 500 ml costa 2 euro la Blue Air, 2,5 euro la Wizz Air si 3 euro la Ryanair. Pentru acelasi produs, la supermarket pretul este de noua ori mai mic – 0,33 de euro. In cazul bauturilor acidulate, pretul este asemanator: pentru o doza de 250-330 ml, pasagerii Ryanair, Blue Air si Wizz Air platesc 2,5 euro. Pe rafturile supermarketului, acelasi produs costa de sapte ori mai putin – 0,35 de euro. Pentru un ceai sau o cafea / ciocolata calda, pretul la Blue Air este de 1 euro, in timp ce mult mai scump este la Wizz Air (intre 2,5 si 3 euro) si Ryanair (3 euro), echivalentul unui pachet cu cafea de 250 g din supermarket.
„Companiile aeriene low-cost pun la dispozitie nenumarate oferte avantajoase pentru calatori atunci cand vine vorba de biletele de avion si, astfel, fac din calatorii o experienta extrem de accesibila pentru romani. Cu toate acestea, serviciile extra sunt cele care le aduc profit – inainte si in timpul zborului. Sugestia mea pentru calatori in acest sens este sa fie foarte atenti sa nu faca greseli in momentul rezervarii zborului si sa ia in considerare costul final al acestuia, mai degraba decat doar pentru biletul de avion pentru ca pot constata faptul ca un zbor care costa mai mult, dar cu taxe mai mici pentru bagaje sau alte servicii extra, ar putea fi o varianta mai avantajoasa per ansamblu. Calatorii care folosesc motorul de cautare momondo.ro pot analiza rapid diferite oferte de zbor si pot alege cele mai bune optiuni pentru planurile lor”, a declarat Mircea Giurca, reprezentantul momondo in Romania.
Nota pentru editori
Datele prezentate sunt bazate pe informatiile obtinute de pe site-urile oficiale ale companiilor aeriene. Preturile au fost identificate in perioada 12-17 iulie 2018.
Preturile din supermarket sunt cele gasite pe site-urile oficiale ale celor mai populare / principalelor supermarketuri din Romania, afisate in perioada 12-17 iulie 2018.
Imaginile alaturate acestui material pot fi publicate doar cu scop ilustrativ si nu pot fi utilizate, partajate sau puse la dispozitie pentru descarcare.
Despre momondo:
momondo.ro este un motor de cautare gratuit care compara cele mai bune oferte pentru bilete de avion, hoteluri si inchirieri auto la nivel global. momondo a primit numeroase distinctii internationale si a fost recomandat de catre publicatii importante, cum ar fi: New York Times, CNN, Frommer’s si The Daily Telegraph. momondo are birourile in Copenhaga si este prezent pe 30 de piete internationale. Aplicatiile pentru mobil gratuite sunt disponibile pentru iPhone si Android. momondo este parte din KAYAK, companie independenta in cadrul Booking Holdings Inc.