Lupta împotriva hepatitelor virale B și C va fi continuată!
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a transmis, sâmbătă, un mesaj de Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei în care dă asigurări că lupta împotriva hepatitelor virale B şi C va fi continuată şi mulţumeşte asociaţiilor de pacienţi pentru implicarea civică şi devotament.
„Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei, sărbătorită anual la 28 iulie, reprezintă o bună oportunitate pentru conştientizarea populaţiei asupra pericolului generat de hepatite. România a făcut paşi importanţi pentru supravegherea, controlul şi combaterea infecţiilor cu virus hepatitic şi pentru îndeplinirea Planului de acţiune recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Asigur toţi pacienţii că vom continua lupta împotriva hepatitelor virale B şi C şi mulţumesc asociaţiilor de pacienţi pentru implicarea civică şi devotament”, a declarat Pintea, potrivit unui comunicat de presă transmis Agerpres, de Ministerul Sănătăţii.
În comunicat se arată că Ministerul Sănătăţii va finaliza strategia naţională de luptă împotriva hepatitelor virale cronice, iar planul de acţiune, care va fi lansat luna viitoare, va respecta recomandările OMS de eradicare a hepatitelor virale până în anul 2030.
Potrivit sursei citate, în ultimii trei ani, pacienţii din România au avut acces la tratamente inovatoare pentru stadii incipiente ale hepatitei virale C. Astfel, în anul 2015 a fost aprobat tratamentul fără interferon al pacienţilor cu hepatită C, prin mecanismul cost-volum-rezultat. Accesul la tratamentul împotriva hepatitei C a crescut de la 5.800 pacienţi în 2016 la 12.000 pacienţi în 2017.
Începând cu luna septembrie 2018, noile contracte cost-volum-rezultat prevăd extinderea tratamentelor fără interferon către grupe de risc speciale, respectiv pacienţii cu hepatita C transplantaţi de organe solide, altul decât ficatul. De asemenea, vor fi disponibile toate tipurile de tratamente inovatoare care au autorizaţie de punere pe piaţă în România, aminteşte MS.
Ministerul Sănătăţii a demarat prima etapă a Programului naţional de screening al hepatitelor virale, urmând ca activitatea propriu-zisă de depistare precoce prevăzută în a doua etapă să demareze la finalul acestui an, după obţinerea acordului final al Comisiei Europene, cum prevede procedura.