Război total între Maduro și parlamentul venezuelean
Parlamentul venezuelean, singura instituţie aflată sub controlul opoziţiei preşedintelui Nicolas Maduro, a cerut joi sprijinul comunităţii internaţionale căreia i-a cerut să nu recunoască mandatul de arestare decis de Curtea Supremă din Venezuela împotriva liderului opoziţiei, Julio Borges, aflat în exil în Columbia.
Parlamentul a afirmat într-un comunicat că măsura împotriva lui Julio Borges „este de natură politică şi nu ar trebui recunoscută de o instanţă străină”.
Curtea Supremă din Venezuela a ordonat miercuri „arestarea imediată” a fostului preşedinte al Parlamentului pentru presupus complot în vederea asasinării preşedintelui Nicolas Maduro într-un atac cu drone cu explozibil şi a lansat procedura pentru judecarea lui Borges, informează Agerpres.
Opozantul venezuelean în exil Julio Borges a calificat drept farsă atentatul care, potrivit preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, a fost întreprins împotriva sa sâmbăta trecută la Caracas.
În afară de Borges, Maduro a acuzat de implicare în ‘atentat’ un deputat al opoziţiei venezuelene, Juan Requesens, 29 de ani, care a fost arestat marţi. Parlamentul a cerut „eliberarea sa imediată”.
Potrivit procurorului, în total 19 persoane ar avea „legătură directă” cu acest „atentat” care, conform guvernului, a fost organizat dintr-o fermă din Chinacota, în Columbia, de indivizi care au primit 50 de milioane de dolari.
Începând de sâmbătă, Nicolas Maduro a acuzat opoziţia venezueleană şi pe fostul preşedinte columbian Juan Manuel Santos că s-ar afla în spatele acestui atac organizat cu fonduri provenind din Statele Unite.
Bogota şi Washingtonul au negat orice implicare, iar opoziţia venezueleană a afirmat că atacul a fost doar o înscenare.
Uniunea Europeană a cerut joi o „anchetă cuprinzătoare şi transparentă (…) pentru a stabili faptele prin respectarea deplină a statului de drept şi a drepturilor omului”, exprimându-şi totodată regretul că „evenimentele recente au agravat tensiunile în Venezuela”.