Sondaj Provident: Românii îşi împart cheltuielile de toamnă între murături, gemuri şi haine de iarnă

Toamna se numără bobocii. De obicei. Cum mulţi dintre români s-au mutat în oraş, pentru studii sau pentru un loc de muncă, au lăsat bobocii la bunici. Au luat, însă, cu ei, obiceiurile. Aşa că, întrebaţi pe ce cheltuiesc banii toamna, românii din mediul urban au răspuns, în proporție de 65%, că pe primul loc pe lista de cumpărături sunt murăturile.

Pentru că românul este prevăzător, vara îşi face sanie iar toamna îşi cumpără încălţări şi haine groase pentru iarnă. Astfel, în topul cheltuielilor de toamnă apar, pe locul doi, hainele şi pantofii pentru iarnă, pentru 63% din respondenți. Şi tot pentru la iarnă, românii pun în cămară şi gemuri şi compoturi, acestea fiind pe locul trei ca prioritate pe lista de cheltuieli de toamnă, pentru mai mult de jumătate dintre cei chestionați.

Dacă vorbim despre sume, pentru murături, cheltuiala este de 261 de lei, pentru haine și pantofi, de 685 de lei şi pentru dulceţuri şi compot, de 202 lei.

În același timp, în satele și comunele din țară, românii pun pe primul loc casa – aproape un sfert din cei care au răpuns spun că au în plan să renoveze o cameră sau întregul imobil, iar 12% se gândesc la confort și optează pentru toate cele necesare încălzirii pe timp de iarnă. Pentru unul din zece respondenți, tot este important să aibă ceva dulce la îndemână, așa că banii merg, din nou, pe gemuri și compoturi.

Ca valoare cheltuită, cei mai mulţi bani se duc, în mediul urban, către city break-uri – 1.454 de lei. Pe locul doi, și foarte aproape ca valoare, sunt sumele cheltuite pentru diverse evenimente, cum ar fi nunţi, botezuri și aniversări – 1.424 de lei, iar lista este completată de noile modele de telefoane – 1.412 lei.

Dacă, în mediul urban, oamenii ar aloca aproape 1.200 de lei pentru renovarea unei camere sau a locuinței, în rural casa primează, din nou, iar suma ce urmează a fi cheltuită este de peste 2.300 de lei, adică aproape dublă.

Începutul de an şcolar scoate din buzunarele orășenilor, în medie, 567 de lei, însă doar 30% din respondenți au în minte această cheltuială. Pe de altă parte, în mediul rural, deşi pregătirile pentru un nou an şcolar sunt mai sus în lista de cheltuieli, doar 8% dintre respondenţi s-au gândit că vor cheltui bani pentru asta.

4 din 10 români din mediul urban s-au gândit deja că vor cheltui bani pentru cauciucurile de iarnă. Pentru un set de anvelope și manopera aferentă, respondenții sunt gata să aloce, în medie, 854 de lei.

Black Friday – locul 4 în top și 44% din respondenți din mediul urban – scoate din buzunarele românilor pasionați de reduceri, peste 900 de lei. Tot pentru reduceri, de data aceasta pentru articolele de vară, 37% din respondenți plănuiesc să cheltuiască peste 500 de lei.

Întrebați dacă și au resursele financiare necesare pentru a își face cumpărăturile de toamnă, 45% din respondenții din mediul urban spun că va trebui să renunțe la alte cheltuieli, 44% au deja banii necesari, iar 11% vor lua în calcul o sursă de finanțare.

În mediul rural, pe de altă parte, 61% vor renunța la alte cumpărături pentru a putea acomoda lista toamnei, 18% au deja banii necesari, iar 20% vor contracta o finanțare.

Sondajul a fost efectuat în lunile iunie și iulie 2018, pe un eșantion reprezentativ urban, cu respondenți cu vîrsta mai mare de 18 ani, dar și în rândul clienților Provident Financial România din mediul rural.  În mediul urban, datele au fost colectate online, iar în rural au fost efectuate interviuri CATI.

Despre Provident Financial România

Provident Financial România face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), unul dintre cei mai importanți furnizori de credite la domiciliu din Europa. Grupul are 2,4 milioane de clienți în 9 țări din Europa, precum şi în Mexic și Australia. IPF este unul dintre cei mai mari angajatori britanici din Europa Centrală și de Sud-Est și una dintre cele mai puternice companii internaționale listate la Bursa din Londra.

Din 2006, Provident a investit în România peste 300 de milioane de euro și a contribuit la bugetul de stat cu taxe în valoare de aproape 90 de milioane de euro. Începând cu 2016, compania a devenit cel mai mare angajator britanic din România și unul dintre cei mai mari angajatori din ţara noastră, cu aproape 4.000 de angajați.

Provident dezvoltă și susține diverse proiecte de responsabilitate socială – programe de educație financiară, dezvoltarea tinerelor talente, sprijinirea grupurilor defavorizate – în care a investit până acum aproape 1 milion de euro.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.