Deputații juriști, noi dezbateri pe marginea controversatei OUG 6/2016
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a continuat miercuri dezbaterile pe marginea OUG 6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal.
Eugen Nicolicea, preşedintele comisiei, a declarat că anumite prevederi din ordonanţă au fost modificate prin alte acte normative, printre care legile Justiţiei şi Codurile penale. Membrii comisiei trebuie să ţină cont de aceste formule şi să se facă corelare pentru a nu exista „un conflict temporar între legi”, potrivit lui Nicolicea.
„Ordonanţa şi prevederile modificate de ordonanţă au suferit mai multe modificări legislative, prin alte acte. La Comisia specială s-au modificat legea 303, 304, Codurile, au fost la CCR, se întorc, noi trebuie să ţinem cont şi de formulele acelea, pentru că este posibilitatea acum să legiferăm, a intrat în vigoare acum o prevedere la 304 şi după ce iese de la noi să fie schimbată. Pentru a fi o corelare cu toate celelalte am spus că acest conflict temporar dintre legi se face după ce există un tabel”, a spus el.
La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a solicitat amânarea dezbaterii până se pronunţă Curtea Constituţională asupra obiecţiilor la modificările Codului penal şi de procedură penală.
„De asemenea, am cerut să fie scos de pe ordinea de zi acest proiect pentru a fi transmis Comisiei speciale, condusă de Florin Iordache, acolo discutându-se toate aceste legi, e vorba de legile din zona justiţiei”, a adăugat Stelian Ion.
El a mai solicitat ca la aceste dezbateri să fie invitate toate autorităţile care aplică dispoziţiile OUG 6/2016: reprezentanţii Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Justiţiei, dar şi ai SRI.
„Aş dori să ne spună (cei de la SRI – n.r.) dacă un protocol care nu face decât atât, reglementează modul în care sunt puse aceste sisteme tehnice la dispoziţia organelor de urmărire penală, dacă un astfel de protocol conţine un mic pericol şi de ce ar putea să se renunţe şi care ar fi efectele unei renunţări la această formă legală”, a mai spus Stelian Ion.
Comisia nu a luat o decizie în acest sens, iar discuţiile vor continua marţea viitoare.