Salariul minim va sări de 2.000 de lei de la 1 ianuarie 2019

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că în Guvern se pregătește o Ordonanță de Urgență prin care salariul minim va crește la 2050 de lei, de la 1 ianuarie 2019.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat luni seară că s-a început contabilizarea salariului minim net în euro.

„După ce vom finaliza acest ciclu de guvernare, vom intra pe moneda euro. Am pornit în decembrie 2016 cu un salariu minim de 205 euro și am ajuns la 251. Lucrăm la un OUG prin care să crească salariul minim la 2050 de lei, din ianuarie 2019. Am discutat cu patronatele, pentru a avea un sistem extrem de clar. „, a declarat Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3.

Conform unui act normativ care urmează să fie elaborat de Guvern, salariul minim va creşte cu 150 de lei în anul 2019, a declarat preşedintele Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, joi, la ieşirea de la discuţiile purtate cu premierul Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit.
„A rămas ca să se facă o hotărâre de guvern care să clarifice salariul minim pe economie începând de la 1 ianuarie 2019, care va fi probabil 2.050 de lei. (…) Salariul minim va creşte la anul cu 150 de lei. E prevăzut să crească cu 150 de lei brut, de acum până în 2022, când trebuie să ajungă la 2.500 de lei. (…) Urmează să scoată actul normativ, pentru că au nevoie ca să fie ca bază de calcul, inclusiv în bugetul de stat pentru 2019”, a precizat el.

Bogdan Hossu a mai spus că punctul de referinţă urmează să fie corelat nu doar cu productivitatea, ci şi cu nivelul salariului mediu pe economie.

De asemenea, ministrul Muncii a susţinut că deficitul la bugetul de pensii a scăzut cu mai multe miliarde de lei după transferul contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului.

“La nivelul primului semestru am avut încasări cu 56 la sută mai mult, ca să ne dăm seama ce a însemnat transferul contribuţiilor. De exemplu, anul trecut am avut un deficit la fondul de pensii de 13 miliarde de lei pe care-i punea statul, în 2016 am avut 15 miliarde, deci suma cu care statul completa bugetul asigurărilor. Anul acesta avem 4 miliarde pe care trebuie să-i mai pună statul. Vă daţi seama cât am recuperat doar din acest transfer al contribuţiilor”, a afirmat Vasilescu.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.