Totul despre fibroza pulmonară idiopatică

Fibroza pulmonară idiopatică este o boală a plămânilor extrem de severă, subdiagnosticată în România şi care, neidentificată la timp, duce la deces în doar câţiva ani, atrage atenţia preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Ruxandra Ulmeanu.

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, că afecţiunea nu se vindecă, iar pacienţii diagnosticaţi tardiv au o speranţă de viaţă foarte scăzută.

Ea punctat că întreruperea fumatului este esenţială şi recomandă prezentarea la medic în caz de tuse seacă şi lipsă de aer resimţită în timpul efortului.

La rândul său, preşedintele Secţiunii de Somnologie a SRP, Florin Mihălţan, a explicat că fibroza pulmonară idiopatică se confundă cu astmul bronşic sau cu emfizemul pulmonar.

„Deci, primesc tratamente care nu sunt adecvate, dar care în final nu fac altceva decât să prelungească momentul de diagnostic, iar boala progresează în acest timp. Şansa pacientului cu fibroză pulmonară idiopatică în ziua de astăzi reprezintă apariţia unor clase de medicamente noi. Există în afară de această medicaţie şi o indicaţie de transplant pulmonar. Sunt două alternative, două oferte pentru o boală care a fost subdiagnosticată, subtratată”, a spus Mihălţan.

Conf. dr. Irina Strâmbu a punctat că există medicamente, care nu vindecă boala, ci doar reuşesc să o stabilizeze.

Medicamentele antifibrotice folosite în Europa sunt disponibile şi în România, fiind decontate integral.

Diagnosticul se stabileşte într-unul dintre centrele de expertiză din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Constanţa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.