Antonio Tajani, în centrul unui scandal de rasism

Preşedintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, a criticat planul actualului guvern de la Roma privind instituirea unui aşa-numit venit pe cetăţenie, întrucât în opinia sa astfel banii ‘vor ajunge în buzunarele romilor, cetăţenilor străini – din Uniunea Europeană şi din afara UE – şi cu siguranţă nu în cele ale multor cetăţeni italieni’, afirmaţii catalogate drept rasiste de către o organizaţie europeană de apărare a drepturilor romilor, scrie publicaţia Politico.eu.

‘Temerile preşedintelui Parlamentului (European) că romii vor fi beneficiarii unui venit de bază în Italia trădează profunzimea rasismului instituţional şi percepţia statului asupra persoanelor rome în Europa’, a reacţionat un purtător de cuvânt al Centrului European al Drepturilor Romilor.

‘Romii sunt în Italia de peste 500 de ani. Dacă romii cei mai săraci au dreptul la un venit de bază, acesta ar fi un mic început către reparaţii pentru măsurile represive, repetatele evacuări forţate, taberele de segregare şi discriminarea extinsă practicată de guvernul italian împotriva romilor în Italia’, a mai spus acelaşi purtător de cuvânt despre declaraţiile date de Tajani (membru al PPE) la postul de televiziune RAI News.

La rândul lor, europarlamentarii Romeo Franz şi Sven Giegold, din grupul Verzilor, i-au cerut lui Tajani să-şi prezinte public scuze şi să-şi corecteze afirmaţiile, în timp ce copreşedintele Verzilor, Philippe Lamberts, i-a cerut explicaţii direct lui Tajani în plenul PE, la Strasbourg. Tajani i-a răspuns că declaraţiile sale au fost greşit interpretate şi că el a dorit de fapt să critice politica guvernului de la Roma, nu ideea în sine de a se da bani romilor.

Aşa-numitul venit pentru cetăţenie, un fel de venit minim garantat pentru orice persoană majoră şi al cărui cuantum propus de guvernul italian este de 780 de euro pe lună, provoacă divergenţe mai ales din cauza costului său semnificativ pentru finanţele publice ale Italiei, a doua cea mai îndatorată ţară din Uniunea Europeană (după Grecia) şi ale cărei finanţe sunt atent monitorizate de instituţiile europene, Comisia Europeană respingând săptămâna aceasta pentru prima dată în istorie proiectul de buget al Italiei pentru anul viitor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.