Maria Grapini îi dă o replica dură Verei Jourova

Vera Jourova, comisar pe Justiție al UE, s-a declarat, recent, îngrijorată de situația din România, legată de independența sistemului judiciar, mai ales în contextul preluării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a reacționat dur la aceste îndoieli publice, exprimate de cea cu care s-a luptat în idei și altădată, catalogând poziția comisarului european drept una injustă.

“Îngrijorările comisarului pe Justitie, Jourova, mă înfurie, pentru că doamna este extrem de nesinceră! I-am reproșat în plenară că face declaratii, ori fără să se documenteze, sau pentru că este rău intenționată! I-am dat și o broșură în care este descris traseul constituțional al legilor în România, ca să fie foarte clar. Recenta declarație a comisarului Jourova, cum că este dificil să deținem Presedinția rotativă, pentru că există corupție, este absolut jenantă! Cum poți să afirmi așa ceva, tocmai acum, când am dezbătut scandalul de mega corupție din cele nouă state membre – peste 50 miliarde de euro! – state printre care România nu se regăsește?! Îmi amintesc foarte clar că, la audierea propunerilor de comisari, doamna Vera Jourova a trecut greu examenul. A fost nevoie de audieri suplimentare… așa că mă îndoiesc mult de competența dar și de buna credință a doamnei comisar!”, a declarat, de la Timișoara, Maria Grapini.

În ceea ce privește posibila Rezoluție la adresa României a Parlamentului European, demers discutat în cele mai fataliste registre de către cei care mizează pe scrierea ei, europarlamentarul umanist a liniștit lucrurile. Maria Grapini a insistat să facă o diferență clară între statele care au fost vizate până în prezent de acest instrument coercitiv, pentru că acestea sunt majore.

“Rezolutia nu este nici Regulament – care este obligatoriu, și nici Directivă. Rezoluția este un avertisment transmis de Parlamentul European Consiliului European care, la rându-i, trebuie să analizeze și să voteze sau nu sancțiuni! Dacă ea se va produce, nu poate avea NICIO asemănare cu cea la adresa Poloniei (care nu a respectat deciziile Curții Constituționale) și nici cu cea destinată Ungariei, care nu a respectat deciziile Schengen privind migrația, respectiv drepturile și libertățile de exprimare – închizând universități și publicatii! Daca va fi o rezolutie pentru România, ea va viza recomandarea respectării recomandărilor Comisiei de la Veneția și respectarea separației puterilor în stat (pentru care UE nu are dovezi, decât recentele protocoale, demascate de actualul guvern!”, a precizat Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.