Tulburările şi bolile mintale, în creștere

Tulburările şi bolile mintale au înregistrat, în perioada 2012 – 2017, cea mai mare creştere, în judeţul Caraş-Severin, la nivelul bolilor cronice, printre cauze fiind îmbătrânirea populaţiei şi creşterea accesului la servicii medicale.

Pe durata întregului interval analizat, reprezentanţii DSP Caraş-Severin au constatat persistenţa pe primele locuri a aceloraşi afecţiuni, respectiv HTA (tensiunea arterială) şi cardiopatii ischemice, urmate îndeaproape de diabetul zaharat, primele două depăşind împreună 60% din totalul bolilor cronice, iar toate trei depăşind 70% din totalul acestora.

Mai exact, tulburările mintale au cunoscut o creştere de 76,32%, în 2017, faţă de 2012, bolile cerebro-vasculare au crescut cu 66,27%, iar numărul persoanelor afectate de boli pulmonare cronice obstructive a crescut cu 51,12%. Diabetul zaharat este mai mare, în 2017, cu 34,32%, faţă de 2012, în timp ce cazurile de HTA sunt mai multe cu 33,93%. Chiar şi cazurile de epilepsie au cunoscut o creştere cu 28 de procente.

Potrivit lui Botgros, se poate observa creşterea importantă a afecţiunilor caracteristice preponderent vârstelor înaintate, respectiv bolile cerebro-vasculare şi bolile pulmonare cronice obstructive, care poate fi explicată prin creşterea ponderii persoanelor vârstnice în rândul populaţiei generale, prin creşterea accesibilităţii la serviciile medicale, în special a celor de investigaţie medicală şi diagnosticare, dar şi prin multiplicarea şi modernizarea metodelor de investigaţie şi diagnosticare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.