Guvernul Dăncilă dă OUG pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, Ordonanţa de urgenţă pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovicu a oferit primele declarații după ce Guvernul Dăncilă a adoptat OUG pe Fondul Suveran de Investiții. „Guvernul a decis să facă acest demers în două etape prima fiind aceea de a crea cadrul general în care să se poată crea astfel de fonduri, fiecare fond suveran va asigura României investiții sustenabile în zone care se dezvoltă, fondurile vor contribui la dezvoltarea economiei prin susținerea unor zone din industie, forma de organizare este de societăți românești pe acțiuni, iar condițiile de administrare se vor stabili prin OUG”, a declarat Eugen Teodorovici.

„Discutăm în şedinţă un proiect de Ordonanţă de urgenţă prin care care vom crea cadrul general privind condiţiile pe care o societate reglementată de Legea societăţiilor nr. 31/1990 trebuie să le îndeplinească pentru a fi considerată Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Este nevoie de acest instrument financiar pentru susţinerea dezvoltării economice a României. Un astfel de model de dezvoltare aplicat cu succes în alte tări aduce beneficii pe mai multe planuri prin investiţii profitabile şi susţinea unor proiecte în domenii prioritare”, a afirmat Viorica Dăncilă, în debutul şedinţei de joi a Guvernului.

„Prin înfiinţarea fondurilor suverane se are în vedere crearea unor vehicule de investiţii financiare sau intermediere financiă, sau în acţiuni şi participaţii în proiecte sau companii profitabile, segment neacoperit în prezent de piaţa financiară din România. (…) Prin activitatea fondului vor fi susţinute domenii şi activităţi de dezvoltare, cum ar fi finanţarea companiilor româneşti de importanţă strategică, investiţii în industrie, infrastructă, creşterea competitivităţii economiei româneşti, urmărirea strategiei energetice, pieţele de capital. Sunt proiecte de anvergură pe care le putem dezvolta împreună cu alţi investitori, inclusiv prin participarea în parteneriate public – privat, aşa cum ne-am angajat în programul de guvernare. Stabilim astfel cadrul general urmărind ca printr-o Hotărâre de Guvern să decidem condiţiile de organizare şi funcţionare a Fondurilor de Dezvoltare şi Investiţii”, a mai spus Dăncilă.

Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică, pe 10 noiembrie, proiectul de cadru pentru înfiinţarea FSDI, invocând „o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, impunându-se adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă”.

CCR a admis în iulie sesizările formulate de Opoziţie şi preşedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investiţii, motivând că un astfel de Fond trebuie înfiinţat prin hotărâre de guvern, nu printr-un act normativ adoptat de Parlament.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.