Liceeni care dezbat în limba engleză, felicitați de ambasadorul SUA în România
Pe 25 noiembrie 2018 a avut loc finala competiției de dezbateri academice Central Open Debate Competition 2018, unul dintre cele mai importante evenimente de dezbateri din circuitul ARDOR (Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică).
Aflată la a cincea ediție, competiția a fost câștigată de o echipă de liceeni din București ai cărei membri sunt Andreea Costea (Colegiul Național „Sfântul Sava”), Alexandru Dănescu (Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”) și Theodora Oancea (Colegiul Național „Sfântul Sava”). Tema dezbătută de către cele două echipe finaliste a fost: Acest Parlament nu ar permite soluționarea cazurilor de discriminare și hărțuire la locul de muncă prin înțelegeri în afara curții de judecată. (This House will not allow out of court settlements for workplace discrimination and harassment).
Anul acesta Excelența Sa, domnul Hans Klemm, Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, a acceptat invitația organizatorilor de a oferi un discurs de deschidere în cadrul finalei Central Open.
Emanuel Beteringhe, președinte ARDOR, menționa înainte de eveniment că: „Este un mare privilegiu să beneficiem de perspectiva domniei sale asupra debate-ului și a importanței sale din punct de vedere educațional, în special în contextul în care tradiția americană a dezbaterilor academice a fost o inspirație pentru comunitatea românească de debate pe parcursul celor 25 de ani de existență.”
În cadrul finalei găzduite de Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, domnul Hans Klemm a declarat că:
„Evenimentele precum dezbaterea de astăzi sunt vitale pentru sănătatea democraţiilor noastre. Pe bună dreptate, ne concentrăm adesea asupra sistemului educaţional ca modalitate de a produce angajaţi, tineri cu capacităţile necesare pentru a concura într-o economie inovatoare. Însă riscăm să pierdem din vedere unul dintre principalele scopuri ale educaţiei într-o democraţie: crearea de cetăţeni activi, implicaţi; îndrumarea tinerilor care votează, care efectuează activităţi de voluntariat, care au încredere în puterea democraţiei de a inspira schimbare în societăţile noastre, schimbare în direcţiile bune în viziunea noastră.” (discursul integral, precum și dezbaterea din finală pot fi urmărite online aici)
În contextul dezbaterilor recente din societatea românească despre importanța educației pentru democrație, dezbateri ocazionate recent de studiul despre atitudinile democratice ale profesorilor lansat de Centrul pentru Studiul Democrației de la Cluj, prezența Domniei Sale la acest eveniment și ideile împărtășite în cadrul discursului sunt cu atât mai valoroase.
Poziția Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR) este că, pentru sistemul educațional, obiectivul formării de indivizi activi în demersurile democratice ar trebui să fie unul la fel de important cum este obiectivul formării de membri productivi în societate (pregătirea lor pentru mediul de lucru). În această direcție, ARDOR lucrează de 20 de ani cu instituții educaționale din România pentru a echipa tinerii și cadrele didactice cu cunoștințele și atitudini care să contribuie la acest obiectiv.
Central Debate Club este club de dezbateri academice al Colegiului Bilingv „George Coșbuc” din București. Clubul și-a început activitatea în anul 2010 și organizează una dintre cele două competiții de debate din România în care participanții dezbat în limba engleză. Clubul este afiliat asociației regionale ARDOR Muntenia.
ARDOR Muntenia coordonează activitatea de dezbateri din sudul României de mai bine de 15 ani: deschide cluburi de dezbateri academice în licee și universități, instruiește profesori și studenți să devină instructori de dezbateri și organizează anual peste 10 competiții de dezbateri. Organizația este una dintre cele 6 asociații regionale care împreună formează rețeaua ARDOR.
Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR) este una dintre cele mai relevante organizații neguvernamentale din domeniul educației din România. ARDOR este o rețea de asociații regionale care lucrează cu mai mult de 250 de instituții de învățământ la nivel național și are mai mult de 30.000 de beneficiari în fiecare an. Scopul său este de a răspândi în cât mai multe contexte educaționale instrumentul numit debate și valorile asociate acestui instrument (respect, toleranță, argumentare, coerență, gândire critică etc.). ARDOR are 20 ani de experiență în programe educaționale la nivel național: organizează cursuri de formare pentru cadre didactice și tineri, dezbateri publice, concursuri de dezbateri, realizează materiale educaționale pentru folosirea metodelor de educație deliberativă la clasă sau în diverse contexte educaționale, colaborează cu instituții de prestigiu precum Ministerul Educației Naționale, Consiliul Britanic, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, UNICEF.