“Fotograful Unirii”, un spectacol incisiv și emoționant care nu trebuie ratat!

“Fotograful Unirii”. Un spectacol incisiv, emoționant, fascinant, care te face, ca și simplu spectator, avizat sa nu, să retrăiești un moment uriaș din istoria noastră, Marea Unire de la 1 Decembrie 2018. Un spectacol găzduit de Centrul cultural UNESCO, în parteneriat cu Teatrul Arte dell Anima, care te impresionează prin originalitatea regizorală și jocul actoricesc de excepție al unor tineri absolvenți de UNATC, încă masteranzi. Elogiul pe care echipa care a contribuit la realizarea acestui spectacol ( Vlad Lință, Dorin Enache și Cezara Munteanu-actori, Denis Dinulescu-text, Felix Crainicu- regie, Ruxandra Manolovici-scenografie, Light & sound design-Alexandru Bibere, Producție video- Radu Crăciun, Vioară- Ștefania Istrate) îl aduc lui Samoil Mârza, fotograful Marii Uniri, este mai mult decât expresiv și lăudabil.

Spectacolul prezintă povestea fotografului Samoilă Mârza, fotograful ce a realizat singurele șase fotografii existente de la momentul unirii din 1918. Suntem în anul 1967, 1 decembrie, în frizeria sărăcăcioasă a lui Mârza. Fără să o știe, fotograful unirii își trăiește ultimele ore din viață.

Un om atât de simplu, dar cu o inimă atât de mare, Samoilă Mârza rămâne în istorie. Prin faptul că a lăsat pentru posteritate imagini cu marea adunare de pe Câmpia de la Alba Iulia. Fotografiile sale stau astăzi mărturie în cărţile de istorie. De altfel, piesa de teatru pusă în scenă în regia lui Felix Crainicu a fost răsplătită de public cu ropote de aplauze, nu numai la finalul acesteia.

Samoilă Mârza (interpretat excelent de  Dorin Enache!) a ajuns „fotograful Unirii” dintr-o întâmplare, deoarece fotograful Arthur Bach, angajat oficial de către organizatorii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, nu s-a prezentat pentru a imortaliza evenimentele. În timpul Primului Război Mondial, Mârza a fost încadrat în serviciul topografic şi fotografic al armatei, fiind trimis pe frontul din Italia.

Într-o dinamică vie, în spectacol avem numeroase treceri în timp: schimbări între prezentul din frizerie și trecutul în care Mârza și soția sa sunt martorii evenimentelor de la Alba Iulia.

La televizor, curg emisiuni legate de orice altceva în afara marelui eveniment de la 1 decembrie. Durerea lui Mârza este mare, dublată de frustrarea că viața a fost nedreaptă cu el. În frizerie, Mârza și soția lui își spun povestea, adevarată și trăită la fața locului. Clientul îi ascultă fascinat. Ceea ce vedem pe ecran este real, dar cumva rece, sec, istoric. În contrast puternic, povestea spusă pe scenă este înflăcărată, romantică, plină de idealuri mărețe.

Metaforic, finalul aparține fiicei celor doi, România. O fată caldă, cu viitorul înainte, cu dorința de a oferi celor din jur tot ce are mai bun – candoare, iubire, omenie și onestitate.

”E vorba despre resposabilitate. Să ai un așa subiect pe mână înseamană enorm, să încerci să redai spirirtul unui astfel de moment din istoria omenirii e poate imposibil, dar emoția pe care o pot oferi niște actori te poate duce, cel putin tangențial acolo”, a declarat regizorul Felix Crainicu, la finalul avanpremierei acestui spectacol.

Un intelectual desăvârșit profesor, traducător, editor, Horia Barna, a vorbit, la rândul său, despre importanța acestui spectacol:

“A fost un moment astral, acum 100 de ani, pentru România. La 1 decembrie, prin voința Marii Adunări Populare organizată la Alba Iulia, unde din toate colțurile României au venit politicieni și români din toate straturile sociale, pentru a-și spune voința de unire cu România, s-a împlinit un vis! Abia, anul viitor, după Conferința de Pace de la Paris și după îndelungate negocieri, de iure, avea să se consfințească această  mare unire. În iureșul Unirii, apare un personaj absolut miraculos și fascinant căruia îi este dedicat acest spectacol, Samoilă Mârza. Acest spectacol este un elogiu adus acestui personaj fabulos!”.

O notă maximă trebuie acordată și celor trei actori: Dorin Enache, cel care s-a achitat admirabil de provocarea unui rol dificil, Cezara Munteanu, o tânără actriță promițătoare și nu în ultimul rând Vlad Lință, un tânăr care continuă să (mă) surprindă prin dezinvoltură, spontaneitate și calitatea jocului actoricesc!

Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.