Doar 160 de donatori potențiali de organe, înregistrați în 2018
Lipsa unei legi a transplantului, un program naţional ineficient în domeniu, numărul redus de donatori, reprezintă marile problemele care au îngreunat activitatea de transplant de organe pe parcursul anului.
Un număr de 160 de donatori potenţiali de organe au fost înregistraţi în 2018, iar dintre ei au devenit reali doar 55. În acest an s-au realizat 102 transplanturi renale, 46 de ficat, trei de plămâni şi cinci de cord, după cum anunţa în luna noiembrie şefa Agenţiei Naţionale de Transplant, Anca Baculea.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, sunt 37 de pacienţi care aşteaptă un transplant, după evidenţele dosarelor depuse la Direcţiile de Sănătate Publică, iar numărul de prelevări de organe a crescut faţă de anul trecut cu aproximativ 40%.
În ceea ce priveşte cadrul legal, ministrul Sorina Pintea anunţa în noiembrie că Legea transplantului a fost finalizată şi „cât de curând” va fi supusă dezbaterii publice. De asemenea, tot în acest an a fost reorganizată Agenţia Naţională de Transplant (ANT).
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţa în noiembrie că va fi „în prima linie a donării de organe”.
„Am finalizat Legea transplantului, am trimis-o la Guvern spre studiu, tehnică legislativă şi toate celelalte. Eu spun că va fi ceva care nu că va revoluţiona transplantul, ci îl va pune exact acolo unde îi este locul. Ministerul Sănătăţii s-a angajat, inclusiv la Guvern, că în luna decembrie va scoate această lege. Cât de curând o vom supune dezbaterii publice. O lege pe care am promis-o. Eu v-aş ruga să ne susţinem împreună, cred că nu mai este cazul să vă spun că voi fi în prima linie a donării de organe”, afirma Pintea.
Ea a arătat, la bilanţul celor 11 luni de mandat, că viitoarea lege a transplantului va prevede ca spitalele judeţene de urgenţă cu secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă să facă prelevare de organe. Potrivit demnitarului, au existat cazuri, în mai multe spitale judeţene, unde au fost declaraţi pacienţi în moarte cerebrală şi nu s-a făcut nicio prelevare de organe. Cu aceeaşi ocazie, Sorina Pintea preciza şi că Programul Naţional de Transplant va fi reorganizat, iar începând de la 1 ianuarie 2019 va fi gestionat de ANT.
Pe 4 iulie, doctorul Alexandra Anca Baculea a devenit director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant. Baculea este medic primar chirurgie generală din anul 2013 şi a lucrat la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „prof. dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca.