Augustin Zegrean trage un puternic semnal de alarmă
Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a explicat că toate procesele soluționate în recurs de completurile de 5 judecători de la instanța supremă, începând cu 2014, vor fi rejudecate, pentru că decizia Curții Constituționale le-a creat iluzia unora că au fost judecați de completuri nelegal constituite, iar ei nu au acum o cale de atac.
Augustin Zegrean consideră că o eventuală ordonanță prin care să poată fi atacate deciziile instanțelor invocându-se protocoalele cu SRI declarate nelegale de către CCR va genera o mare problemă, pentru că vor fi afectate toate dosarele, nu doar cele de corupție, ci și cele de omor, trafic de persoane sau trafic de droguri.
„Va fi o bubă mare, dacă fac la fel chiar e o mare problemă. Îi preocupă să îl pedepsim pe cel care a prins hoțul, ci nu pe hoț. Contează cum a fost prins cel care a luat mită? Sunt situații în care nu ai alte soluții decât înregistrări. Curtea Constituțională nu a spus că sunt nelegale înregistrările, ci protocoalele. Ce faci cu traficul de stupefiante sau de persoane, unde singura probă este asta? Decizia de miercuri a CCR va conduce la înlăturarea probelor obținute de procurori cu SRI în toate dosarele, nu doar în cele de corupție, adică și în cele de omor, pornografie infantilă, trafic de persoane sau trafic de droguri”, a declarat Augustin Zegrean, citat de Hotnews.ro
„Corect ar fi să modifice Codul de procedură penală, dacă vor să facă juridic lucrurile, și să introducă un text la contestația în anulare care să le permită celor condamnați ca acum, după decizia Curții Constituționale, să facă o cerere la instanță și să își facă plângerile acolo. În urma deciziei CCR, trebuia să se găsească o soluție, nu pot rămâne decizii date de o instanță nelegal constituită. S-a deschis cutia Pandorei și este greu de închis”, a mai spus Zegrean.
În privința posibilității procurorilor de a face contestația în anulare în privința deciziilor de achitare, Zegrean a spus că o astfel de prevedere, invocată de ministrul Justiției, „a fost făcută pentru a da o nuanță de legalitate”.