Peștera cu cristale din mina Farcu, unică în lumea subterană
Zona Farcu este situată în partea central – sudica a Munţilor Pădurea Craiului, în bazinul superior al Văii Roşia (bazinul Crisului Negru), pe teritoriul administrativ al Comunei Roşia (judeţul Bihor) fiind parte a sitului Natura 2000 Defileul Vadul Crişului – Pădura Craiului ( RoSCI 0062). Dealul Farcu are o altitudine de 375m este delimitat de Valea Steazelor la nord şi Valea Lazuri la sud. Dealul Farcu este un platou carstic uşor ondulat cu numeroase doline de mari dimensiuni şi câmpuri de lapiezuri parţial acoperite de cuvertura de sol.
Peştera cu Cristale din Mina Farcu a fost descoperită în anul 1987, în urma avansării frontului de lucru a Galeriei miniere Farcu. Peştera se dezvoltă pe o lungime de 251 m şi o denivelare de 16 m. În momentul descoperirii sale peştera a fost considerată o adevarată bijuterie, prin prisma bogăţiei speleotemelor, diversităţii şi formelor cristalelor existente aici. Din nefericire, după descoperire, cavitatea a fost în nenumărate rânduri deteriorată prin ruperea şi distrugerea cristalelor.
Explorările recente şi munca de restaurare şi cercetare readuc în acest moment Peştera cu Cristale din Mina Farcu în galeria celor mai frumoase peşteri din România.
Comuna Roşia împreună cu Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă şi Ecopiro au dezvoltat un proiect de introducere a peşterii într-un proiect complex ce cuprinde refacerea ecologică a acesteia şi amenajarea turistică a ansamblului peşteră-mină.
Este prima amenajare de acest tip din România şi printre puţinele din lume.
Amenajarea peşterii a fost realizată utilizând tehnologii moderne, care răspund atât cerinţelor unei amenajări de înalt nivel tehnologic, cât şi cerinţelor ecologice (amenajare prietenoasă cu mediul). Întreg parcursul destinat turismului de masă este amenajat cu poteci, scări şi balustrade din plastic ranforsat cu fibră de sticlă, cu sistem de iluminare LED, care ghidează turistul spre misterele uimitoare ale peşterii.
Traseul vizitabil va traversa 200 m de galerii miniere, unde veti avea ocazia să vizitaţi şi un muzeu minier şi 100 m de galerii de peşteră cu pereţi modelaţi de apă şi împodobiţi cu formaţiuni şi cristale inedite.
Potrivit speologului Viorel Lascu, Peștera cu cristale din mina Farcu reprezintă un unicat în Europa, din mai multe motive. În primul rând, pentru că se deschide dintr-o mină de bauxită în care, teoretic, mai sunt posibile activități economice. În al doilea rând, pentru că astfel de peșteri cu valoare inedită, cu cristalizări de asemenea natură sunt foarte rare și acolo unde sunt, nu sunt deschise accesului public, ci numai cercetării. Și nu în cele din urmă, este unicat prin modul de administrare inedit, prin faptul că aici și-au dat mâna asociații nonprofit, comunitățile locale și instituții guvernamentale pentru un management asociativ.
Turiștii care vor să viziteze peștera cu cristale vor intra printr-o galerie de bauxită. Prima atracție este muzeul minier, unde poate fi văzut un trenuleț încărcat cu bauxită, dar și unelte de minerit. De altfel, una dintre galerii mai conține bauxită, ea putând fi oricând deschisă exploatării.”Aici se combină trei lucruri: partea de muzeu minier, vizita peșterii cu cristale și partea de dezvoltare economică. Una dintre galerii cu bauxită poate fi oricând deschisă exploatării, fiind în prezent în conservare. Dacă se dovedește că e rentabilă bauxita — pentru că în prezent e mai ieftină cea adusă din țările africane și Ucraina — ar putea fi exploatată”, a mai spus Viorel Lascu.După vizita peșterii, la suprafață, se poate urca într-un punct de belvedere — un balcon situat la peste 50 de metri înălțime, deasupra stâncilor și a unei văi splendide. Curajoșii pot încerca și un ”zbor” cu tiroliana peste o prăpastie de 270 metri lungime.