Harta Romaniae din sec. XVI inspiră un nou concert la „Cartografii sonore”

Stagiunea „Cartografii sonore” pregătește o nouă experiență culturală inspirată de o hartă aparte din patrimoniul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi prin concertul „Corespondențe muzicale și cartografice”. De această dată, harta regiunii medievale Romaniae va aduce în fața publicului două invitate speciale din Albania.

 Marți, 26 februarie 2019, de la ora 18:00, vor concerta Sindi Loci – vioară și Keisa Loci – pian, iar programul va cuprinde Sonata nr. 1 de Robert Schumann, Sonata nr. 8 de Ludwig van Beethoven și Balada op. 29 de Ciprian Porumbescu.

Harta care a inspirat acest concert este Romaniae (quae olim Thracia dicta) vicinarumquae regionum, de Jacobo Castaldo, publicată în faimosul Atlas întocmit în preajma anului 1584 de Abraham Ortelius. Mai multe despre istoria acestei hărți vor fi prezentate în expunerea făcută de muzeograful Despina Hașegan în deschiderea evenimentului.

Evenimentul face parte din proiectul „100 de ani în 100 de concerte” organizat de UCIMR și finanțat de Primăria Sectorului 1 prin Centrul Cultural al Sectorului 1.

Evenimentul va avea loc în saloanele Muzeului din Strada Londra nr. 39, iar intrarea va fi liberă prin rezervare direct pe site-ul Muzeului (locurile fiind limitate), la această adresă: http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-harta-romaniae-quae-olim-thracia-dicta/

Despre harta Romaniae (quae olim Thracia dicta) vicinarumquae regionum, Jacobo Castaldo; Abraham Ortelius, Anvers, cca. 1584

Această hartă de secol XVI prezintă mai multe regiuni din spaţiul sud – est european: Moldova, Basarabia, Valahia, Transilvania, Bulgaria, Serbia etc. Provincia Romania își datorează numele prin includerea în Imperiul Roman de Răsărit (Imperiul Bizantin), fiind ţara locuită de romani; devine sub cucerire otomană Rumelia, nume folosit până în secolul al XIX-lea pentru a desemna partea europeană a Turciei. Harta a fost realizată de geograful italian Jacobo Castaldo; ediţia de faţă reprezintă varianta preluată şi publicată de Abraham Ortelius în celebrul său atlas, Theatrum Orbis Terrarum.

Marți, publicul va fi invitat să descopere sub luptă minuțioasele detalii ale hărții și să-i redescopere frumusețea prin concertul susținut de cele două invitate, venite special în România pentru perfecționarea studiului sub îndrumarea reputatului profesor Ladislau Csendes. De altfel, România și Albania nu au în comun doar această hartă a Rumeliei, ci și faptul că Imnul oficial al Albaniei este compus de Ciprian Porumbescu, compozitor cunoscut și apreciat de publicul iubitor de muzică din Albania, iar cea mai longevivă dinastie care a domnit în Țările Române, Familia Ghica, este originară din sânul familiilor nobile albaneze. Corespondențele culturale sunt nenumărate, o parte dintre ele meritând a fi descoperite în ambientul de epocă al Muzeului care va găzdui evenimentul.

Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, parte din programul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR pentru a celebra Centenarul României alături de public și de cei mai buni artiști ai momentului dar și alături de tineri muzicieni aflați în plină afirmare. „100 de ani în 100 de concerte” este un proiect cultural finanțat de Primăria Sectorului 1 București prin Centrul Cultural al Sectorului 1 în cadrul Programului „Centenar pentru toți, sesiunea 2017 – 2020.”

Totodată, „Cartografii Sonore” este un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” inițiat de UCIMR și dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România. După succesul primelor evenimente, organizatorii promit în continuare să aducă în atenția publicului o nouă perspectivă, inedită, asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă.

Parteneri media: Exces Music, EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI, Historia, Agenția de Carte, Promenada Culturală, Bucureșteni.ro, România Pozitivă.

Despre Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti se numără printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.