Un român din trei a auzit de tehnologia 5G
Peste o treime dintre români (34%) a auzit de tehnologia 5G, în timp ce aproape un sfert (22%) au cunoştinţe despre Internet of Things (IoT), reiese dintr-un studiu de piaţă întocmit de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), dat publicităţii joi.
În acest context, un procent de 4% din populaţie deţine personal sau în gospodărie obiecte inteligente ce pot fi conectate, utilizatorul tipic de IoT din România fiind tânăr, cu studii superioare, cu venituri ridicate şi care provine din mediul urban.
Conform studiului ANCOM, 22% dintre români au auzit despre IoT, persoanele din grupele de vârstă 16-30 ani şi 31-45 ani fiind familiarizate cu acest concept într-un procent mult mai ridicat (peste 30%) decât cele de peste 46 ani (7-10%).
„IoT este mai cunoscut în gospodăriile în care venitul lunar este de peste 6.000 lei (43%), în timp ce în doar 14% din gospodăriile cu venituri maxime de 3.000 lei acest concept este familiar. În funcţie de ocupaţie, notorietatea IoT în rândul elevilor/ studenţilor şi persoanelor active (patroni/ angajaţi) este mult mai mare (28-46%), decât la cele inactive (pensionari, şomeri) – 8%”, se arată în studiu.
În acelaşi timp, 67% dintre cei care utilizează „Internetul lucrurilor” au achiziţionat aceste obiecte împreună cu componentă de conectivitate, de regulă de la un operator de comunicaţii mobile (50%), dar şi de la un furnizor de obiecte (17%), în timp ce 24% au achiziţionat separat obiectele şi conectivitatea la internet. Cel mai des întâlnite obiecte IoT deţinute de către cei chestionaţi sunt ceasurile/brăţările inteligente (2%) şi televizoarele prin intermediul cărora pot fi accesate şi/sau controlate alte dispozitive (2%).