SUA şi-au consolidat rolul de principal exportator de arme
Statele Unite şi-au consolidat rolul de principal exportator de arme, furnizând mai mult de o treime din armele vândute la nivel mondial în ultimii cinci ani, relevă cel mai recent raport al Institutului de cercetări în domeniul păcii (SIPRI).
SIPRI, cu sediul la Stockholm, a calculat că, în intervalul 2014-2018, volumul global al vânzărilor de arme a crescut cu aproape 8% faţă de perioada 2009-2013.
Exporturile SUA, îndreptate spre cel puţin 98 de ţări, au constituit 36% din volumul mondial. O mare parte din aceste vânzări au reprezentat-o avioanele de luptă.
În perioada 2009-2013, exporturile americane au însemnat 30% din totalul la nivel mondial.
Arabia Saudită a constituit cea mai importantă piaţă de export pentru Statele Unite, cu 20% din total. De altfel, aproximativ jumătate din exporturile americane s-au îndreptat spre regiunea Orientului Mijlociu.
Conform raportului SIPRI, Rusia a fost al doilea exportator de armament, cu aproximativ o cincime din totalul la nivel mondial. Rusia a vândut armament unui număr de 48 de ţări, dar exporturile sale s-au redus cu 17% comparativ cu perioada 2009-2013, din cauza scăderii importurilor Indiei şi Venezuelei. Peste jumătate din exporturile Rusiei au fost direcţionate către India, China şi Algeria.
Al treilea furnizor mondial de armament a fost Franţa, urmată de Germania şi de China.
Arabia Saudită a fost cel mai mare importator de armament, cu 12% din totalul mondial, principalii săi furnizori fiind SUA, Marea Britanie şi Franţa.
Cinci ţări – Arabia Saudită, India, Egipt, Australia şi Algeria – au importat în jur de o treime din armamentele vândute la nivel mondial, mai relevă raportul institutului din Stockholm.