“Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, o premieră impresionantă, la Teatrul Elisabeta!
“Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”, o premieră de excepție, m-a sedus, la Teatrul Elisabeta, în primul rând, prin prestația laudabilă a unor tineri studenți și masteranzi la UNATC care m-au făcut să înțeleg că actorii tineri care vin din spate pot duce, cu cinste, pe mai departe, zestrea minunată, doldora de nestemate, a teatrului românesc. O uriașă bilă albă pentru regizorul Puiu Șerban, profesor, mentor și prieten incontestabil, al celor cărora le îndrumă pașii spre deslușirea tainelor actoricești, cel care a propus o formula teatrala dinamica, dar cu respectarea fidela a textului scris de Camil Petrescu. Pentru acest lucru, regizorul apeleaza la folosirea noilor tehnologii, video-proiectii, dar si la o scenografie moderna.
Intrigile amoroase prin care trece Stefan Gheorghidiu se intampla pe fundalul Primului Razboi Mondial. Stefan (Alexandru Munteanu) se simte singur in vartejul violentelor, iar prezenta Elei (Ioana Niculae) il urmareste peste tot. Nesigur de loialitatea ei, Stefan devine gelos, tulburat, nervos. Constiinta personajului devine materiala, iar gandurile lui se citesc intr-o cheie moderna, Capodopera literaturii romane interbelice a fost, practic, transformata intr-un thriller teatral cu dragoste, amanti si iubiri ascunse, razboi, iar meritul le revine, în egală măsură, regizorului Șerban Puiu și tinerilor actori care au câștigat, astfel, prin muncă, dăruire și talent un pariu uriaș! Un pariu uriaș cu o capodoperă pe care puțini au curajul să o pună în scenă, chiar și cu actori cu experiență consistentă în teatru!
M-au impresionat toți tinerii actori, cu o mențiune specială pentru Alexandru Munteanu (promițător și atent la detalii), Ioana Niculae ( pliată perfect pe rolul său!) și Vlad Lință ( capacitatea acestuia de a juca, magistral, în ciuda vârstei, o paletă largă de roluri, este lăudabilă!).
“Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” este un spectacol creat in cadrul proiectului “Personaje in cautarea unui autor – 100 de ani de identitate culturala romaneasca prin literatura si teatru”. Nascut in urma unei sesiuni de finantare derulata de Ministerul Culturii, proiectul vine in intampinarea tinerei generatii de elevi, devenind un bun suport pedagogic pentru profesorii de limba si literatura romana. Obiectivele principale pe care ni le-am propus au fost acelea de a aduce teatrul si cultura mai aproape de tanara generatie, codificandu-le intr-un limbaj accesibil si dinamic, dar si de a veni in sprijinul elevilor care urmeaza sa sustina examenul de bacalaureat.
Autor: dramatizare dupa romanul scris de Camil Petrescu
Regie: Serban Puiu
Décor & video design: Andrei Radut
Muzica: Horia Ghita
Costume: Roxana Radut
Tip spectacol: Capodopera literaturii romane din grila de bacalaureat
Durata: 1h45’ (fara pauza)
Distributie:
Cristian Boeriu
Andrei Anghel
Ioana Niculae
Raluca Ghervan
Vlad Linta
Visarion Udatu
Denis Imbrescu
Alexandru Munteanu
Al-Tawel Sami Razvan
Adrian Ban
Reamintim că romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu este ilustrativ pentru evoluţia unui personaj într-un roman subiectiv.Ştefan Gheorghidiu este protagonist şi, totodată, narator. Romanul va urmări efectele a două experienţe fundamentale trăite de Ştefan Gheorghidiu – iubirea şi războiul, analizate numai din perspectiva personajului-narator.
Felicitări Ministerului Culturii pentru aceste sesiuni de finantare a unor proiecte generoase! Tinerii actorii merită, însă, mult mai mult sprijin, încredere, respect, din partea noastră, a tuturor!
Ca o concluzie simpla: spectacolul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, de la Teatrul Elisabeta, nu trebuie ratat!