FMI avertizează în privința unei noi crize economice

Uniunea monetară EURO „nu este suficient de rezilientă” pentru a rezista „unor turbulenţe economice neaşteptate”, a afirmat Christine Lagarde, șefa FMI la o conferinţă desfăşurată la Paris.

Zona euro este într-o situaţie financiară mai bună decât în urmă cu un deceniu, dar nu este suficient de solidă pentru a face faţă unei alte crize economice, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, transmit AFP şi Reuters.

„Sistemul bancar este mai sigur, dar asta nu e suficient. Prosperitatea economică este mai ridicată, per ansamblu, dar beneficiile creşterii nu sunt împărtăşite suficient”, a declarat oficialul FMI, la reuniunea organizată de Banca Centrală a Franţei.

Avertismentul vine pe fondul multiplicării încetinirii creşterii, în special în primele economii ale zonei euro, Germania şi Franţa.

Referindu-se la bănci, Lagarde a explicat că „avem nevoie de un sistem bancar european care se poate înclina în caz de furtună fără a intra în colaps, avem nevoie de un sistem bancar care diversifică într-adevăr riscurile şi sprijină avansul economiei”.

Şeful FMI le-a cerut liderilor din zona euro „să reînceapă discuţiile, să negocieze cu bună credinţă şi să ajungă la un compromis dificil pentru a debloca întregul potenţial al uniunii bancare”.

De asemenea, Lagarde a afirmat că băncile trebuie să înfiinţeze „un fond comun de garantare a depozitelor” pentru a face faţă unor turbulenţe economice neaşteptate. Un astfel de sistem trebuie finanţat de bănci, nu de plătitorii de taxe, a solicitat directorul general al FMI.

În decembrie, miniştrii europeni de Finanţe au căzut de acord pentru a da noi responsabilităţi fondului de salvare al zonei euro (MES), dar au amânat deciziile cu privire la un buget al zonei euro şi o schemă de garantare a depozitelor bancare, pentru că nu au putut ajunge la un consens.

Cele mai importante măsuri, un buget separat pentru ţările din zona euro şi o Schemă Europeană de Garantare a Depozitelor (EDIS), pentru a face toate depozitele bancar din zona euro mai sigure, s-au dovedit mult prea controversate pentru a putea fi promovate mai departe.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.