Dialogurile culturale Teatrelli: Regizorii Stere Gulea și Răzvan Mărculescu dezbat despre filmul de ieri și de azi!

Dialogul, cu intrare liberă pentru public, este programat pentru 10 mai, de la ora 19.00, la Teatrelli (Piața Lahovari, Nr.7).

Într-o zi specială, pe 10 mai – de Ziua Regalității –, de la ora 19.00, Teatrelli invită publicul la cel de-al doilea eveniment din seria de dezbateri, lansată recent, Dialogurile culturale Teatrelli, care se concentrează asupra schimbului de idei dintre generații diferite de artiști. Totodată, programată la doar câteva zile înainte de startul Festivalului de Film de la Cannes, dezbaterea este dedicată filmului, aducând publicului nume sonore din lumea industriei românești: pe regizorii Stere Gulea și Răzvan Mărculescu – în calitate de invitați și pe criticul de film Irina Margareta Nistor, care va fi moderator.

Dezbaterea va porni de la producția „Moromeții 2” – cel mai premiat film la Gala Premiilor Gopo 2019 și cel mai mare succes de casă românesc din ultimii 25 de ani –, pentru care Stere Gulea și Răzvan Mărculescu au și colaborat, și se va extinde de asemenea către teme precum industria filmului în România înainte și după 1990, publicul de film de atunci și cel de acum, și provocările cu care s-a confruntat și se confruntă în prezent un regizor de film.

O să fie o întâlnire despre ce înseamnă platoul de filmare și ce înseamnă generațiile diferite de creatori de cinema și cât de bine se pot ele coaliza ca să facă un film minunat ca Moromeții 2. Voi încerca să îi provoc să povestească detalii despre ce înseamnă să fii creator de cinema în această săptămână de dinantea Cannes-ului și într-o zi regală.”, a declarat Irina Margareta Nistor.

Intrarea pentru eveniment este liberă (în limita locurilor disponibile) și se face pe bază de rezervare la Teatrelli, la numărul de telefon 0735.560.692.

Dialogurile culturale Teatrelli își propun să aducă în atenția publicului doi reprezentanți importanți ai aceluiași domeniu artistic, care s-au confruntat cu provocări diferite, formându-se și construindu-și cariera artistică în contexte istorice diferite.

Despre Stere Gulea

Regizorul Stere Gulea semnează regia pentru legendara producție Moromeții din anul 1987, iar în 2019 lansează Moromeții 2, care devine în scurt timp cel mai mare succes de casă românesc din ultimii 25 de ani. Stere Gulea este în egală măsură cunoscut pentru filme precum: Stare de fapt (1995), Weekend cu mama (2009), dar și Sunt o babă comunistă (2013) – ecranizare după romanul scriitorului Dan Lungu. Regizorul a fost decan al Facultății de Cinema din cadrul ATF, astăzi UNATC – între 1990 și 1996. A condus Televiziunea Română din poziția de director general interimar, în perioada 1996-1998.

Despre Răzvan Mărculescu

Răzvan Mărculescu a colaborat cu Stere Gulea la realizarea producției Moromeții 2, și este cunoscut de asemenea și pentru colaborarea cu Cristian Mungiu pentru seria Amintiri din epoca de aur (2009). Semnează montajul pentru Dincolo (2000), în regia lui Hanno Höfer.

Despre Irina-Margareta Nistor

Unul dintre cei mai populari critici de film din România, Irina Margareta Nistor este cunoscută publicului larg mai cu seamă drept vocea subtitrărilor pentru filmele care circulau clandestin pe casete video sub comunism. Este prezentă ca voce de specialist în numeroase publicații românești, și a fost de asemenea redactor-șef al revistelor Cinema paradis și Avanpremiera. A transmis de la fața locului în cadrul mai multor evenimente de film de talie internațională precum festivalurile de film de la Karlovy-Vary sau Montreux. Face parte din juriul mai multor festivaluri de film românești.

Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al  Municipiului  București.

Despre Teatrelli

Teatrelli este un proiect creart, un spațiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producții proprii de teatru și dans, precum și concerte acustice, dezbateri și artist-talk-uri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.