Ziua Europeană a Parcurilor, marcată de Romsilva printr-un eveniment dedicat ariilor protejate, la Parcul Național Munții Măcinului

Ziua Europeană a Parcurilor a fost marcată vineri de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva printr-un eveniment dedicat ariilor naturale protejate, organizat la Centrul de Vizitare al Parcului Național Munții Măcinului din comuna Greci, județul Tulcea.

La cea de-a XVI-a ediție a Zilei Europene a Parcurilor au participat directorul general al Romsilva,  Gheorghe Mihăilescu, președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Adi Croitoru, prefectul județului Tulcea, Lucian Furdui, președintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, Vasile Cristea, reprezentanți ai autorităților locale, directori ai parcurilor naționale și naturale, precum și numeroși specialiști în arii naturale protejate.

,,Ziua de astazi reprezinta un prilej prin care dorim sa evidentiem ca aceste arii protejate, respectiv Parcurile Nationale si Naturale, pe care Romsilva si-a asumat ca le administreaza, se indreapta spre comunitati, ajuta comunitatile in dezvoltarea lor si protejeaza si conserva zonele destinate acestui scop in armonie cu comunitatile locale si cu traditia populara romaneasca. Ati remarcat si astazi, aici, o zona multiculturala, extrem de bogata si diversa, care traieste in armonie si care, dupa opinia mea, aduce mari beneficii comunitatilor locale. Este un model de buna practica intalnit si la Vanatori Neamt, Lunca Muresului, Calimani, Parcul National Retezat, in multe locuri si cred ca acest aspect reprezinta o garantie si arata ca noi reusim sa gospodarim fondul forestier national si sa intoarcem aceste beneficii inapoi, in ariile protejate, dar si intr-un alt domeniu pe care Romsilva il administreaza si anume  hergheliile cailor de rasa,,, ne-a declarat, directorul general al RNP-Romsilva, Gheorghe Mihailescu.

Ziua Europeană a Parcurilor are ca temă în acest an ”Comorile noastre naturale”, pentru a sublinia importanța conservării biodiversității și a protejării patrimoniului natural.

Evenimentul a inclus o sesiune de comunicări științifice susținute de specialiști în arii naturale protejate, dar și o expoziție a parcurilor naționale și naturale cu produse tradiționale ale comunităților locale din zona ariilor naturale protejate administrate.

Marcată în fiecare an pe 24 mai, Ziua Europeană a Parcurilor a fost instituită în 1999 la inițiativa Federației Europene a Parcurilor ”EUROPARC”, la nouă decenii de la înființarea primului parc național din Europa, în Suedia, la 24 mai 1909.

România are o tradiție bogată în protejarea patrimoniului natural și administrarea parcurilor, în 1935 fiind înființat Parcul Național Retezat.

În prezent, în România sunt 29 de parcuri naționale și naturale.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este cel mai mare administrator de arii naturale protejate din România. Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale cu o suprafață cumulată de peste 850 de mii de hectare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.