Rusia ar putea reveni, după cinci ani, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat în noaptea de luni spre marţi un text care face posibilă o revenire a Rusiei în cadrul acestei instanţe, ceea ce ar urma să pună capăt unei crize instituţionale ce durează de cinci ani cu Moscova.

După nouă ore de dezbateri agitate şi adoptarea mai multor amendamente, 118 parlamentari din ţări membre ale Consiliului Europei (CoE) au adoptat posibilitatea ca Rusia să facă din nou parte din APCE, lucru pe care nu-l mai face de la invadarea Crimeei, în 2014.

Parlamentari ruşi urmează să poată să se întoarcă marţi la APCE, spre marea nemulţumire a Kievului, după cinci ani de criză în organizaţia paneuropeană de apărarea drepturilor omului.

În hemiciclul CoE, la Strasbourg, 62 de parlamentari au votat împotriva textului, iar zece s-au abţinut. Fără o putere constrângătoare, APCE, unul dintre organele CoE, emite recomandări sau cere socoteală guvernelor în domeniul drepturilor omului şi democraţiei.

De cinci ani, Adunarea era scena delocalizată a conflictului între Rusia şi Ucraina. În vederea sancţionării anexării Crimeei, APCE a privat, în 2014, delegaţia rusă de dreptul la vot. Moscova a replicat boicotând instanţa, iar apoi a încetat, don 2017, să-şi mai plătească contribuţia anuală la bugetul CoE.

Eventualitatea ca ruşii să fie privaţi de acces la CEDO, care – chiar dacă Moscova nu aplică toate hotărârile sale – permite un recurs juridic ultim, a sfârşit prin a convinge majoritatea ţărilor că este mai bine ca Rusia să rămână decât să plece

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.