Ziua care nu va fi uitată niciodată

Au trecut 11 luni de la cele mai ample proteste împotriva guvernării PSD-ALDE. Proteste eminamente pașnice (dacă excludem instigatorii infiltrați, tolerați și încurajați, pe toată perioada mitingului din 10 august!) împotriva unui partid condus pe atunci de un lider absolut iresponsabil, arogant și avid să își subordoneze, după bunul plac, România!

„10 august” rămâne, până la urmă, un reper al civismului românilor, al refuzului acestora de a permite confiscarea țării de o gașcă politică disprețuitoare. Pervertirea actului de justiție și subordonarea politică a acestuia au reprezentat o uriașă miză a liderilor PSD, susținuți „la baionetă” de cei ai ALDE. Reacția poporului român a fost una vehementă, la scrutinul din 26 mai. Tot atât de vehementă a fost și în ziua de 10 august!

Sute de mii de oameni, veniti din diaspora și din toată țara, au strigat, au protestat, s-au revoltat față de modul discreționar/dictatorial în care era condusă o țară. O țară care era a lor, a românilor, nu a unor impostori care, după votul din decembrie 2016, au crezut că au primit un “cec în alb” care le permite, practic, orice!

Intervenția în forță, nejustificată, a jandarmilor, folosiți ca instrument de represiune de politicienii rupți de orice realitate, a adus grave prejudicii unei structuri a MAI care este obligată să apere/protejeze cetățenii, nu un grup obsedat să scape de dosare și pușcărie.

Au trecut 11 luni de la acele evenimente oribile în care jandarmii loveau cu sălbăticie oameni pașnici care nu se puteau apăra. A auzit cineva ca vreuna dintre acele brute să fie anchetată, sancționată, eliminată din sistem, trimisă la pușcărie, pentru că a adus o gravă atingere, prin comportamentul ei, credibilității Jandarmeriei? Nu! Mușamalizare totală! Cât timp la butoanele MAI se află Carmen Dan nu se va rezolva nimic! Ea i-a promovat și îi susține pe coloneii Șindile și Cucoș, rotiți de la șefia Jandarmeriei la funcția de prim-adjunct și viceversa, pe maiorul Cazan, recompensat pentru obediență politică cu funcția de șef al Jandarmeriei Capitalei, executanții ordinelor abuzive ale liderilor unui partid care și-a primit pedeapsa, pe 26 mai!

Cât timp Carmen Dan rămâne în fruntea MAI, PSD va continua să se afunde în mocirla decredibilizării politice! Cât timp premierul Dăncilă nu va tăia în carne vie și nu îi va demite pe toți cei implicați în uriașul scandal „10 august”, schimbarea la față a PSD, după condamnarea (binemeritată) lui Dragnea, nu va convinge pe nimeni! Chiar dacă și ea este complice, ca premier, la intervenția în forță a jandarmilor (a nu se uita nici de scrisoarea trimisă de premier cancelariilor occidentale în care lăuda intervenția jandarmeriei care, chipurile, blocase o lovitură de stat)!

Dăncilă nu are altă variantă decât să continue linia din ultimele șase săptămâni. S-a disociat de Dragnea, acum se vrea un alt lider care nu mai știe nimic de războiul cu așa-zisul stat paralel, de lupta împotriva sistemului judiciar. Promite normalitate fără, însă, a mișca un deget în această direcție!

Poate, însă, să dea satisfacție românilor prin demiterea ministrului Carmen Dan. Fie și pe unicul argument că aceasta i-a rămas fidelă condamnatului Dragnea. Iar Dăncilă vrea, sfătuită de noii consilieri, să elimine toate focarele pro-Dragnea de la nivel central și filiale. Consolidarea puterii în partid reprezintă o uriașă miză pentru noul președinte al PSD!

Nu știu cum se va finaliza dosarul care vizează abuzurile jandarmilor din 10 august. Nu știu dacă cei vinovați vor plăti vreodată… Cazul dosarului Revoluției este elocvent în acest sens! Știu, însă, că românii nu vor uita niciodată acest afront! Iar Dăncilă, dacă mai vrea ca partidul pe care vremelnic îl conduce să mai conteze în opțiunile de vot, trebuie să o sacrifice pe Carmen Dan și pe toți cei vinovați de umilirea/batjocorirea unor oameni nevinovați. Care nu au făcut altceva decât să protesteze pașnic împotriva imposturii, lichelismului și abuzurilor!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.