Obiective de producție ale RNP Romsilva, din județul Prahova, inspectate de ministrul Ioan Deneș

Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, însoțit de directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor –„Romsilva” (RNP Romsilva), Gheorghe Mihăilescu, a efectuat, miercuri, o vizită de lucru în județul Prahova.

Vizita a început cu întâlnirea de lucru, de la sediul Prefecturii Prahova, la care au participat președintele Consiliului Județean, Bogdan Andrei Toader, prefectul județului Prahova, Ioana Mădălina Lupea, senatorul de Prahova, Emanoil Savin, directorul Direcției Silvice Prahova, Dragoș Gabriel Ciomag, și directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova (DSVSA Prahova),  Mihai Terecoasă.

În cadrul discuției, ministrul Ioan Deneș a prezentat autorităților locale investițiile derulate de Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) în județul Prahova, în 2019, în domeniile aflate în aria de responsabilitate.

În domeniul ape, cu finanțare de la bugetul de stat, se derulează proiectul „Regularizare și consolidare de mal pârâu Matița în comuna Podenii Noi”. Valoarea acestuia este de  7,1 milioane lei. Proiectul va fi finalizat anul acesta și se vor realiza următoarele capacități: regularizarea albiei pe o lungime de 1,515 km și consolidarea digurilor pe o lungime de 3,350 km.

Totodată, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, se derulează investiția „Reducerea riscului la inundații în Bazinul Hidrografic Ialomița, aval acumularea Pucioasa –  Componenta II BH Prahova”. Valoarea totală estimată a obiectului de investiții este de 268,649 milioane de lei, inclusiv TVA. Se vor realiza următoarele capacități:  4 acumulări nepermanente – 12,48 mil.mc, un canal de derivație – 1.700 ml, apărări de mal pe o lungime de  9.500 m, regularizare albie pe o lungime de 16.000 m, diguri pe o lungime de 3.000 m și 21 de praguri de colmatare.

De asemenea, în regim de urgență, Administrația Națională „Apele Române”(ANAR) derulează două investiții:

Regularizare râu Cricovul Sărat, Comuna Sângeru -satele Sângeru și Mireșu Mare”, cu o valoare alocată în anul 2019 de 3,3 milioane de lei. Capacități care se vor realiza: regularizare albie pe o lungime de 1.700 m, consolidare mal pe o lungime de 500 m;

Amenjare râu Lapoș și afluenți în comuna Lapoș, satele Lapoș și Lapoșel”, cu o valoare alocată în 2019 de 4,7 milioane de lei. Capacități: regularizare albie pe o lungime de 800 m și 3 praguri de fund. Ambele investiții au termen de punere în funcțiune anul 2019.

În ceea ce privește domeniul păduri, printre alte investiții, MAP, prin RNP Romsilva, pentru 2019, are în vedere lucrări de regenerare a pădurilor în valoare de aproximativ 3,8 milioane lei. De asemenea, din Fondul de accesibilizare, care are o valoare totală de  aproximativ 10,6 milioane lei, se vor realiza 17.54 km de drumuri forestiere noi (6 obiective), se vor reabilita 72.29 km (20 de obiective) de drumuri forestiere existente și se vor achita proiecte de reabilitare a altor 6 drumuri forestiere. De la bugetul de stat, din suma de 48.000 lei, se vor  reabilita și reface drumuri forestiere existente pe o lungime de 24.68 km, se vor  actualiza documentațiile studiilor de fezabilitate pentru corectare torenți pe o lungime de  6.70 km și altele.

O altă temă abordată în cadrul întâlnirii de la Prefectură a fost pesta porcină africană(PPA), având în vedere faptul că la 11 iulie a.c., pe raza acestui județ, a fost confirmat primul caz de PPA.

Următorul punct al vizitei de lucru a fost inspectarea Centrului de colectare și refrigerare fructe de pădure, din cadrul Ocolului Silvic Ploiești.

Directorul general al Romsilva i-a spus demnitarului că aici este locul de depozitare al fructelor de pădure și al plantelor medicinale recoltate de angajații Romsilva. Centrul are o capacitate de refrigerare de 3 tone pe zi, iar capacitatea maximă de depozitare este de 30 de tone(capacități calculate pentru fructele de pădure). Totodată, Gheorghe Mihăilescu i-a prezentat ministrului o situație referitoare la activitatea centrului din anul 2018. Plantele medicinale și fructele de pădure recoltate anul trecut de Direcția Silvică Prahova sunt: păducel, frunze de mesteacăn, urzică, măceșe și cătină.

Produsele colectate sunt destinate atât pieței interne cât și celei externe, iar valorificarea acestora se face în cadrul unor licitații publice. Valoarea totală obținută de Romsilva din vânzarea acestor produse în 2018 a fost de aproximativ 1 milion de lei, fără TVA.

Vizita de lucru a continuat în comuna Puchenii Mari, unde directorul general al RNP Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, i-a prezentat ministrului Ioan Deneș Păstrăvăria Moara Domnească. Valorificarea păstrăvului produs aici se face către un lanț de magazine și către alte persoane fizice și juridice. În anul 2018 s-a realizat o producție de 12,78 tone de păstrăv, cu o valoare de 264.000 lei, iar în anul 2019, până la sfârșitul lunii iunie au fost valorificate 6,56 tone cu o valoare de 135,19 mii lei. Prețul mediu de valorificare fiind de 21 lei/kg fără TVA. Pentru diversificarea activității atelierului, începând cu luna iulie, vor fi la vânzare și exemplare de crap românesc, produse în bazinele păstrăvăriei.

Ultimul punct pe ordinea de zi a vizitei de lucru în județul Prahova a fost la Gherghița. Aici ministrul apelor și pădurilor, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Forestiere Prahova și directorul DSVSA Prahova, a avut o întâlnire cu doi administratori ai unor fonduri de vânătoare din județ, fonduri situate într-o zonă în care săptămâna trecută a fost înregistrat focarul de PPA și, totodată, există suspiciunea prezenței altui focar. Ministrul le-a solicitat administratorilor să aplice prevederile legale care stabilesc măsurile ce trebuie luate în aceste situații, iar reprezentaților Gărzii Forestiere le-a cerut să monitorizeze dacă aceștia se conformează în cele maxim 30 de zile prevăzute de lege.

După întâlnire, ministrul Ioan Deneș, însoțit de directorul general al Romsilva, a vizitat crescătoria de fazani din Gherghița, prilej cu care a apreciat activitatea desfășurată.

În anul 2018, din cei 18.000 de fazani propuși a fi vânduți au fost valorificați 17.800 de fazani maturi cu o valoare de 739 mii lei, rezultând un preț mediu de 41,50 lei/buc. În anul 2019, din totalul de 17.000 de fazani programați a fi valorificați, până la sfărșitul lunii iunie au fost vânduți 16.190 fazani, cu o valoare de 189 mii lei. Din fazanii valorificați în anul 2019, aproximativ 12.000 de exemplare au avut vârsta de o zi, cu un preț de 6 lei/buc și 3.150 au fost fazani maturi valorificați cu un preț de 45 lei/buc.

Potrivit directorului DSVSA Prahova, fazanii sunt livrați pentru popularea fondurilor de vânătoare, restaurantelor etc.

În acest context, ministrul apelor și pădurilor a inspectat și un depozit de lemn de foc  destinat aprovizionării populației, iar conform celor spuse de reprezentanții Romsilva cererea de lemn de foc este acoperită, ba mai mult, sunt și stocuri excedentare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.