Proiectul “Alege libertatea, spune “NU” corupției”, finalizat cu succes la Primăria Sectorului 2
Primăria Sectorului 2 a încheiat, marți, 23 iulie 2019, proiectul “Alege libertatea, spune “NU” corupției”, cofinanțat din FSE prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) și implementat la nivelul administrației sectorului 2.
S-a realizat, astfel, creşterea capacităţii administrative și îmbunătățirea calității serviciilor furnizate către cetățeni prin mărirea transparenței, eticii și integrității în cadrul Primăriei Sector 2. instituţiilor și serviciilor publice aflate sub autoritatea Consiliului Local al Sectorului 2.
Principalele rezultate ale proiectului sunt:
-Elaborarea a trei proceduri operaționale privind standardele de etică și integritate, combaterea corupției și gestionarea conflictelor de interese și a incompatibilităților, având la bază rezultatele analizei chestionarului aplicat angajaților Primăriei Sectorului 2.
-Susținerea a opt cursuri de formare profesională adresate grupului țintă din 200 de persoane (aleși locali, personal de conducere și personal de execuție din primărie) care vor avea ca obiectiv creșterea gradului de cunoaștere a prevederilor legale în domeniile de etică și integritate, combaterea corupției și gestionarea conflictelor de interese și a incompatibilităților.
-Perfecționarea a 20 de formatori dintre participanții la cursurile de formare profesională care să devină vectori de diseminare pentru informațiile privind standardele de etică și integritate, anticorupție și pentru combaterea conflictului de interese care fac obiectul proiectului.
-Realizarea unei campanii video;
-25 de difuzări ale campaniei video la nivelul Primăriei Sectorului 2;
-Un număr de 350 de cetățeni informați, conștientizați, privind standardele de etică și integritate, și măsuri de prevenire a corupției;
-Întocmirea hărții interactive a investițiilor de la nivelul sectorului 2;
-200 de cetățeni utilizatori ai hărții interactive.
Proiectul a demarat în data de 05.09.2018, pentru o perioadă de 12 luni, având un buget de 299.854,68 lei din care 239.883,75 lei contribuție U.E. și contribuția națională (53.973,85 buget național și 5997,08 buget local).
Cu această ocazie, Dan Cristian Popescu, viceprimarul sectorului 2, inițiatorul proiectului, a declarat că a dorit implementarea acestui proiect datorită faptului că: “Frecvent ne lovim de o percepție destul de proastă, toți cei care lucrăm în administrație. În opinia publică există această idee a corupției, pe care nu o vom putea îndepărta decât în timp, probabil. Pe unde mergem unii oameni se uită ciudat la noi și consideră că tot ce este legat de primărie, tot ce este în administrația publică, e grevat de flagelul corupției, ori noi, vrem să dovedim tocmai contrariul.
De asemenea, explicarea legislației este folositoare pentru toți angajații care pot cădea într-o capcană din necunoștință de cauză, într-o incompatibilitate. Putem să facem un lucru cu bune intenții, dar să nu știm că poate plana o suspiciune de incompatibilitate din cauza necunoașterii legislației. Prin aceste cursuri am dorit să specializăm angajații noștri în vederea creșterii calității serviciilor furnizate către cetățeni”.