Festivalul ICon Arts Transilvania a debutat cu două concerte spectaculoase la Mediaș și Biertan

Ediția a XVII-a a Festivalului ICon Arts Transilvania a debutat luni seară la Mediaș prin concertul de excepție susținut de Musica Ricercata și soprana Rodica Vică, în fața unui public pe cât de numeros, pe atât de entuziast. Concertul, intitulat „BarockIn’ Transylvania” a avut loc în incinta Bisericii fortificate „Sf. Margareta” și s-a desfășurat sub semnul Revelației, una dintre temele Ediției 2019. Despre cum a fost la deschidere și amănunte despre programul săptămânii în curs, în rândurile ce urmează.

Cuvântul înainte a aparținut lui Sebastian Gheorghiu, directorul Festivalului care a ajuns anul acesta la Ediția cu numărul 17. A vorbit despre programul bogat, diferit de la an la an, la ediția aceasta 12 localități găzduind evenimente aproape în fiecare zi în perioada 22 iulie – 10 august.

„Deși fiecare spectacol va avea o poveste a sa și se va distinge prin unicitate, toate evenimentele sunt unite pe harta Transilvaniei prin prospețime, creativitate și în general prin experiența Festivalului care unește, la rândul său, comunități în jurul artelor contemporane ”, a declarat fondatorul ICon Arts.

Evenimentul s-a bucurat de prezența lui Gabriel Bebeșelea, dirijor și fondator al ansamblului Musica Ricercata: „Acest concert se conturează în jurul ideii de sincronism, fiindcă, după cum vom vedea împreună în această seară, muzica din Transilvania era în legătură directă cu ceea ce se întâmpla în muzica europeană de secol XVII sau XVIII.”

Cel de-al doilea eveniment, parte din proiectul „5 pentru Vieru”, a avut loc miercuri seară, de această dată într-un alt spațiu emblematic al Transilvaniei: Cetatea de la Biertan. În acest proiect, cinci compozitori și cinci interpreți români vor omagia personalitatea compozitorului Anatol Vieru realizând cinci lucrări noi pornind de la creația sa.

Sub coordonarea compozitoarei Diana Rotaru, miercuri au fost interpretate lucrări în primă audiție realizate în urma laboratorului ICon Arts Composers Residence 2019. În prezența unui public numeros prezent și la acest eveniment, au fost prezentate compoziții de Sabina Ulubeanu, Sebastian Androne – Nakanishi, Sebastian Țună, Andrei Petrache și Mihai Murariu. Concertul a avut loc chiar în interiorul Bisericii fortificate de la Biertan, acustica sa amplificând efectul emoționant al lucrărilor interpretate de Adrian Buciu – flaut, Andreea Țimiraș – violoncel, Irina Radulescu – marimbă, Mihai Murariu – pian și Ladislau Csendes – vioară. Programul spectaculos și interpretările de excepție au generat aplauzele îndelungate ale publicului format din turiști, localnici și invitați internaționali.

Programul săptămânii continuă cu alte cinci evenimente

Joi, 25 iulie, de la ora 18:00, la Viscri va avea loc concertul de jazz „Un american la Paris”, parte și din Săptămâna Haferland, iar vineri publicul este invitat la concertul de operă din Biserica evanghelică de la Richiș care va începe la ora 19:00. Sâmbătă, în incinta fortificației de la Alma Vii, de la ora 18:00 este programată premiera spectacolului de teatru „Atlasul imaginarului colectiv”, un concert la patru violoncele va avea loc tot sâmbătă la Criț de la ora 16:00 , săptămâna încheindu-se duminică, de la ora 20:00, la Râșnov cu o altă premieră: un spectacol inedit de teatru – jazz rezultat al laboratorului creativ desfășurat tot la Râșnov.

Evenimentele sunt completate de vizite ghidate, gastronomii locale și demonstrații de meșteșuguri, toate făcând parte din Șezătoarea postmodernă.

Programul complet este disponibil pe www.iconarts.ro și pe pagina de Facebook ICon Arts, iar intrarea va fi liberă, recomandată fiind rezervarea la adresa reservations@iconarts.ro

Despre Festivalul ICon Arts Transilvania 2019

Festivalul ICon Arts va ofei publicului un regal de trei săptămâni de muzică clasică și jazz, arte contemporane, premiere artistice și happening-uri itinerante în compania artelor, meșteșugurilor și tradițiilor locale.

ICon Arts, unul dintre cele mai longevive festivaluri dedicate artelor contemporane din România, va avea loc în acest an în perioada 22 iulie – 10 august la adăpostul bisericilor fortificate din Sudul Transilvaniei, în saloanele conacelor istorice și în grădinile cetăților din 12 localități de poveste: Alma Vii, Biertan, Criț, Dealu Frumos, Mălăncrav, Mediaș, Meșendorf, Râșnov, Richiș, Sibiu, Sighișoara și Viscri, unde aproape în fiecare zi un loc aparte va găzdui un eveniment special.

Inspirație. Creație. Expresivitate. Revelație. Începând cu acest an, evenimentele de la ICon Arts vor avea loc sub semnul celor patru tematici care vorbesc despre valori ale Festivalului ce s-au creat firesc în cele 17 ediții organizate până în prezent. Publicul, format din turiști, comunități locale, artistice și internaționale, va avea prilejul să se bucure de concerte de muzică clasică și jazz în aer liber sau în incintele fortificate, dar și pe scenele consacrate din Sibiu precum Sala Thalia și Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA.

Înapoi în satele istorice, muzica și artele se împletesc la Șezători postmoderne, după audiția unor concerte de operă în biserici vechi de 700 de ani, concerte în primă audițe absolută sau recitaluri de percuție. Muzica de jazz va putea fi descoperită și altfel în rezonanță cu dansul contemporan, iar publicul va avea parte de multe alte experiențe de excepție ce stau să se împlinească, de există curiozitatea de a le descoperi.

Evenimente în comun cu Transylvania Live, Săptămâna Haferland și Festivalul de Film și Istorii Râșnov

Una dintre misiunile principale ale Festivalului ICon Arts este, încă de la fondarea sa din anul 2003, aceea de a încuraja inovația artistică – prin cursurile și laboratoarele Academiei ICon Arts – și, totodată, de a apropia publicul de artele noi, promovând, astfel, și spațiile de patrimoniu. ICon Arts a devenit la scurt timp festivalul care unește comunități în jurul artelor contemporane, iar în completarea acestei evoluții firești, ICon Arts promovează evenimente organizate în parteneriat cu alte trei proiecte: Transylvania Live – în colaborare cu Mihai Eminescu Trust, Săptămâna Haferland și Festivalul de Film și Istorii Râșnov, găzduind, totodată evenimente din seria „4 Anotimpuri” și „5 pentru Vieru”. Mai multe amănunte în program.

ICon Arts Transilvania, Ediția a XVII-a, este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni, program prin intermediul căruia aceștia găsesc reale oportunități de afirmare acasă, pe scenele din România.

Unele evenimente incluse și în Festivalul ICon Arts fac parte din proiecte culturale co-finanțate de AFCN și de Primăria Municipiului Sibiu, conform programului.

Parteneri culturali: Exces Music, Mihai Eminescu Trust, Primăria Biertan, Filarmonica de Stat Sibiu, Biblioteca Astra Sibiu, Primăria Merghindeal, Sibiu, Săptămâna Haferland, Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, Experience Transylvania, Colinele Transilvaniei, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti, Hotel Ibis Sibiu, Complex Medieval Unglerus, Senator Wine.

Parteneri de mobilitate: Ares Travel, Aris

Parteneri media: Enjoytv Romania, Radio România Cultural, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural, Tribuna Sibiu, Agenția de Carte, Știrile Transilvaniei, ProfilCultural Sibiu, Ora de Sibiu, România Pozitivă.

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

 UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 22 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.