Comunitatea Declic a depus petiția pentru desființarea Secției speciale

Reprezentanții Comunității Declic au depus, miercuri, la Ministerul Justiției, petiția ”Desființați Secția Specială”, împreună cu cele peste 17.000 de semnături de susținere. De asemenea, simbolic, Declic i-a adus ministrului Ana Birchall un mandat de 30 de zile, timp oferit de cetățeni să găsească o soluție pentru desființarea secției.

”Această secție e clar un instrument de control politic asupra magistraților. De aceea, trebuie desființată urgent. Vrem că magistrații care încalcă legea să fie cercetați de procurori independenți, de un parchet necompromis, asupra căruia nu planează suspiciuni de nicio natură”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Nu doar recomandările GRECO stau la baza solicitării membrilor comunității Declic care au semnat petiția, ci chiar acțiunile lipsite de eficiență ale Secției Speciale. Au avut nevoie de 5 zile pentru a îndeplini un act procedural de bază, începerea urmăririi penale in rem, singurul act care le permitea să își desfășoare activitatea de anchetă în sine în dosarul privind modul în care s-a intervenit în cazul crimelor de la Caracal.

În urma petiției, reprezentanții ministerului Justiției au comunicat că la nivelul instituției a fost organizat un grup de lucru, pentru rezolvarea solicitărilor GRECO și au invitat Comunitatea Declic să participe.

 ”E cunoscut faptul că politicienii, când vor să tragă de timp, înființează un grup de lucru. Considerăm că acest grup de lucru înființat la ministerul Justiției poate fi o formă de a tergiversa oferirea unei soluții în legătură cu Secția Specială, Vom urmări cu atenție activitatea grupului de lucru”, a spus  Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Comunitatea Declic solicită Ministerului Justiției să respecte solicitările GRECO și să închidă Secția Specială, care reprezintă un atac la independența Justiției.

Petiția adresată ministrului Justiției este disponibilă aici: https://facem.declic.ro/campaigns/desfiintati-sectia-speciala-anchetat-magistrati

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.