Studiu: Corpul nostru resimte efectele schimbărilor de presiune barometrică!

Cerul pare senin, însă glezna începe să îţi provoace dureri, datorită artritei? Mulţi am putea spune, din cunoştinţele dobândite de-a lungul vieţii, că răspunsul ar putea fi dat de schimbarea vremii, deoarece corpul nostru resimte efectele schimbărilor de presiune barometrică.

Doctorul Robert Newlin Jamison, profesor la departamentele de psihiatrie și anestezie de la Harvard Medical School și un cercetător, care a studiat efectele meteorologice cu privire la pacienții cu dureri cornice, afirmă următoarele lucruri:

Toată lumea are o mătușă care s-a plâns că genunchiul sau glezna stă să-i ia foc de durere. Sau că umărul unchiului Charlie dă semne că sunt probleme și vremea se schimbă„, spune el.

Jamison, care este şi psiholog șef la Centrul de Management al Durerii la Brigham si la Spitalul din Boston, consideră că „Indiferent de motiv, persoanele cu dureri cronice sunt realmente timide în a spune asta, pentru a nu crede ceilalți că sunt nebuni„.

Cum poate vremea să producă dureri?

Este ceva normal şi tipic pentru durerile articulare, să apară chiar înainte de schimbarea vremii.

David Borenstein, reumatolog, profesor de medicină clinică la George Washington University Medical Center și președinte al Colegiului American de Reumatologie, afirmă următoarele:

Dacă într-adevăr ați ascultat-o cu atenție pe bunica sau pe cineva care a avut artrită, v-au spus, de fapt, când avea să plouăO să plouă astăzi,” spuneau ei și mai mult ca sigur, previziunile erau corecte.”

 Cum poate fi explicat acest fenomen?

Se spune că lucrul care afectează oamenii cel mai mult este presiunea barometrică, ce reprezintă

greutatea atmosferei care ne înconjoară.

Încercaţi să vă imaginați țesuturile din jurul articulațiilor exact ca un balon, presiunea barometrică mare ce apasă organismul din exterior va stopa țesuturile să se extindă, lucru ce poate exercita o presiune asupra articulaţiilor respective.

O teorie explică faptul că scăderea progresivă a temperaturii poate conduce la intensificarea durerii, iar umiditatea poate stimula durerea, prin creşterea umflării în capsula articulară.

Durerea articulară, denumită artralgie, poate fi însoţită sau nu de inflamaţie articulară (artrita). Simptomul frecvent al inflamaţiei articulare este durerea, care poate să apară doar atunci când o articulaţie este mişcată sau poate fi prezentă doar în repaus.

În Asia, reumatismul este cunoscut sub denumirea de „boala vântului rece„.

 Posibile cauze ale durerii articulare

Medicii încearcă să decidă în cazul evaluării durerii articulare, dacă durerea este produsă de o tulburare a articulaţiilor sau de o boală gravă la nivel corporal.

Semne de avertizare a acestei boli grave:

–        umflarea articulară, senzaţie de căldură şi roşeaţă;

–        pete sau erupţii cutanate;

–        leziuni ale mucoaselor;

–        probleme respiratorii sau dureri toracice;

–        frisoane sau febră;

–        dureri abdominale;

Dr. Fotios Koumpouras, reumatolog, a făcut referire la un studiu european destul de recent, ce demonstrează relaţia dintre temperatură, presiunea barometrică şi durerea de încheieturi.

Ligamentele conţin aceşti receptori foarte specializaţi, care sunt receptori de întindere. Aceşti receptori de întindere, mai ales cei din articulaţiile afectate de artrită, ar putea fi hipersensibili. Astfel că orice modificare de presiune atmosferică poate face ca aceşti receptori să reacţioneze puternic„, susţine medicul.

„Medicamente” naturale cu rol de analgezic pentru inflamaţie şi durere:

  • turmeric: ce are rolul de a inhiba enzimele inflamatorii şii blochează căile care produc inflamaţia;
  • boswellia;
  • ghimbir: rol-ameliorarea durerii;
  • TEE: tehnica eliberării emoţionale/acupunctura fără ace.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.