Vera Jourova i-a răspuns Mariei Grapini, în cazul româncei Camelia Smicală

0

Europarlamentarul Maria Grapini s-a implicat din start în cazul tragic al medicului român, Camelia Smicală (căreia statul finlandez i-a luat și despărțit copiii minori, în două centre de plasament separate, de 4 ani), prin demersuri complexe și complete. Grapini a scris oficialilor Finlandei, a luat poziții nenumărate în plenul Parlamentului European, a discutat cu asociații, a încercat tot ceea ce este omenește și politic posibil pentru ca situația tragică a doctoriței Smicală să ia sfârșit.

Cel mai recent demers, acum, după preluarea noului mandat european, constă într-o nouă scrisoare adresată Comisiei Europene, practic o nouă solicitare de implicare imediată a Europei în procesul de întregire a familiei Cameliei Smicală.

În numele CE, Mariei Grapini i-a răspuns comisarul Vera Jourova, însă fără o asumare directă sau o lămurire clară a cazului care a revoltat o lume întreagă.

“În scrisoarea dumneavoastră explicați situația copiilor doctorului Smicala. Articolul 24 din Carta drepturilor fundamentale a UE recunoaște dreptul fundamental al copilului la protecție și îngrijire. Cu toate acestea, în conformitate cu articolul 51 alineatul (1) din Cartă, dispozițiile sale sunt adresate statelor membre numai atunci când pun în aplicare dreptul Uniunii.

În afara domeniului de aplicare al legislației UE, este de competența statelor membre, inclusiv a autorităților lor judiciare, să se asigure că drepturile fundamentale sunt respectate și protejate în mod eficient în conformitate cu legislația lor națională și cu obligațiile internaționale privind drepturile omului.

Protecția copilului este de competența statelor membre, iar cazurile individuale conexe sunt responsabilitatea exclusivă a autorităților naționale. Orientări relevante sunt prezentate în Ghidurile pentru îngrijirea alternativă a copiilor (prin Rezoluția 64/142 a Adunării Generale a Națiunilor Unite).”, se arată în răspunsul oferit Mariei Grapini de către Vera Jourova.

Încurajator este un singur aspect pe care comisarul european i-l transmite europarlamentarului român și-anume faptul că “Noul Regulament Bruxelles Ila (Reformat) din 25 iunie 2019 va obliga în viitor autoritățile naționale să audieze copiii în toate procedurile care îi privesc și să se încadreze în sfera de aplicare a instrumentului menționat mai sus, lăsând în același timp modalitățile de audiere în dreptul intern. Sper că odată aplicate noile dispoziții vor da mai multă importanță și vor consolida dreptul copilului de a fi ascultat”.

“Doamna comisar m-a informat că, pentru a promova protecția drepturilor copilului și pentru a consolida capacitatea sistemelor naționale de protecție a copilului, Comisia a dedicat trei ediții consecutive ale Forumului european privind drepturile copilului…Apreciez acest lucru, dar nu este suficient. Vorbim frecvent despre o justiție „prietenoasă cu copiii”, dar, în fața unui caz concret, cum este cel al Cameliei Smicală, nu facem pași concreți. Eu nu mă voi opri, vă asigur. Lupta mea pentru Camelia este o prioritate, iar noul meu mandat este la început!”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.