Viceprimarul (liberal) Dan Cristian Popescu: “Iohannis va câștiga alegerile prezidențiale, iar PNL, pe cele locale și parlamentare!”

Domnule viceprimar PNL Dan Cristian Popescu, campania pentru prezidențiale a intrat în faza strângerii de semnături. Avem, practic, stabilit tabloul principalilor candidați pentru funcția supremă în stat. Iohannis, Dăncilă, Barna și Mircea Diaconu se vor lupta, se pare, pentru finala prezidențială. Faceți, vă rog, o scurtă analiză a acestor candidaturi.

Sunt convins că președintele Klaus Iohannis, care se află pe primul loc în sondaje, va câștiga detașat ambele tururi de scrutin, indiferent de numele contracandidatului din turul II. Există o singură modificare semnificativă în această campanie și anume intrarea în competiție a lui Mircea Diaconu, candidatul susținut de Pro România și ALDE, candidat pe care eu, astăzi, îl văd cu cele mai mari șanse de a accede, alături de Klaus Iohannis, în turul II. Va fi o luptă strânsă între acesta și Viorica Dăncilă. O să conteze, însă, foarte mult, în cazul scorului obținut de candidatul PSD, Viorica Dăncilă, dacă Guvernul se va menține sau va pica până la alegerile prezidențiale.

Dacă Guvernul rezistă, atunci candidatul PSD are șanse să intre în finala prezidențială, dacă, însă, moțiunea de cenzură va trece, îl văd pe Mircea Diaconu în turul II.

Repet, însă: atât Mircea Diaconu, cât și Viorica Dăncilă vor pierde detașat finala prezidențială cu Iohannis.

Scorul mic obținut de PSD la europarlamentare i se „datorează” președintelui Iohannis

Haideți să le luăm pe rând, domnule Dan Cristian Popescu. Care sunt punctele forte ale candidatului Klaus Iohannis, susținut de PNL, partid din care faceți parte?

Prestația bună a președintelui Iohannis, în primul mandat, reprezintă punctul forte al acestuia. Aș adăuga aici, lupta dusă, de fiecare dată când situația a impus-o, cu excesele guvernului PSD-ALDE. Unii îi reproșează președintelui că trebuia să reacționeze mai des, însă, eu cred că acesta a avut reacții ferme, cu fiecare ocazie, mai ales că acest tip de reacții, mai rare, au și un impact semnificativ mai mare. Nu poți, ca șef al statului, să ieși, toată ziua, la televizor, pentru a demonta fiecare afirmație/acuzație a unui lider sau altuia al PSD sau ALDE. Faptul că s-a opus, de multe ori susținut de PNL și alte partide de opoziție, tentativelor PSD de a subordona politic Justiția. Și aici mă refer, printre altele, la modul cum a participat la ședința de guvern anterioară adoptării OUG 113 și a avertizat, în consecință, la toate poziționările în favoarea statului de drept, practic, a avut tăria de a se bate cu ei, cu cei care au crezut că votul din decembrie 2016 le dă dreptul de a scoate România de pe harta lumii civilizate. A arătat că nu face compromisuri cu principiile, ceea ce este un aspect extrem de important. Să nu uităm de succesul uriaș al referendumului din 26 mai când a șters pe jos cu PSD și ALDE.

Mai mult, scorul mic obținut de PSD la alegerile europarlamentare i se datorează președintelui Iohannis, care s-a implicat activ în organizarea și susținerea referendumului pe Justiție. La fel și victoria obținută de PNL la scrutinul din 26 mai.

Cred că  președintele Iohannis va câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale cu un scor electoral între 35 și 40%. În cel de-al doilea tur, Iohannis va obține un scor electoral între 60 și 70%, în funcție de numele contracandidatului.

Care ar fi, în opinia lui Dan Cristian Popescu, cel mai incomod contracandidat al lui Klaus Iohannis, în turul II? Cum vedeți o finală prezidențială Iohannis-Diaconu?

Mircea Diaconu are, poate, cea mai mare notorietate, alături de președintele în exercițiu. Din păcate, imaginea actorului Mircea Diaconu s-a deteriorat, în ultimii ani, având eticheta de pro-pesedist, chiar în timpul în care Dragnea se visa stăpânul României. Dacă vorbim de Mircea Diaconu, cel de acum zece ani, situația ar fi stat diferit. Astăzi, prin tot felul de poziții partizane, ciudate uneori, pe la diferite posturi de televiziune, nu mai este, cred, perceput ca un om al poporului, al celor mulți. Are această ștampilă, deși nu cred că, pentru electoratul PSD, ALDE și Pro România, reprezintă o problemă. Cu toate acestea, părerea mea este că nu  poate depăși un scor electoral de maximum 20%, scor suficient pentru a accede în turul II.

Am auzit și unele declarații potrivit cărora Mircea Diaconu ar reprezenta o amenințare pentru voturile lui Klaus Iohannis sau Dan Barna. Poate, doar tangențial, ar putea smulge câteva voturi de pe partea dreaptă.

Cu o campanie buna a Pro România și ALDE și cu o campanie modestă a PSD, Mircea Diaconu poate intra, chiar și cu un scor de 16-17%, în finala prezidențială. Mai mult de atât, nu se poate.

Dăncilă poate intra în turul II dacă rămâne la guvernare

O finală prezidențială Iohannis-Dăncilă ar fi, sunt convins, domnule Dan Cristian Popescu, cea mai facilă pentru președintele în exercițiu. La polul opus, mulți spun că o finală Iohannis-Barna reprezintă o problemă pentru candidatul susținut de PNL. Cum comentați?

Viorica Dăncilă se bazează pe structura PSD și, implicit, a Guvernului. Dacă va rămâne la guvernare, are șanse, la rândul său, de a intra în turul II cu un scor electoral de 16,17%, până în 20%.

La rândul său, candidatul USR, Dan Barna, nu are experiență, anvergură, și face, se pare, numeroase gafe care îl vor costa. Este contestat în USR, se va confrunta cu un congres pentru confirmarea sa ca președinte al USR. Personal nu cred că va depăși un scor de 12% la prezidențiale. Mai ales că, sondajele spun că o parte semnificativă din votanții USR merg pe mâna lui Iohannis la prezidențiale. Are șanse reduse de a intra în turul II deoarece este greu de crezut că și Dăncilă și Diaconu vor obține scoruri mai mici decât el.

PMP l-a aruncat în cursă pe Theodor Paleologu…

Theodor Paleologu va obține un scor electoral de peste 5%. Va fi votat de alegătorii PMP, poate lua voturi și de la USR și de la PNL și de la nehotărâți. Va face o figură frumoasă, cred, dar nu va putea urca mai sus de locul 5.

Candidatura lui Mircea Diaconu, o mișcare abilă a Pro România și ALDE

Considerați că susținerea unui candidat așa-zis independent precum Mircea Diaconu reprezintă o mișcare abilă din partea liderilor PRO România și ALDE?

Cred că ambele partide au de câștigat în urma acestei decizii. Tăriceanu iese dintr-o cursă pe care ar fi pierdut-o și acest rezultat ar fi pus, într-un fel, punct șanselor ALDE  de a obține un scor bun la alegerile locale și parlamentare de anul viitor. Mai mult, această colaborare cu Pro România poate duce la o alianță între cele două partide și, astfel, putem vorbi, la anul,  de un scor electoral comun de peste 10%.

Pro România își aduce lângă el un aliat semnificativ și devine mult mai apetisant pentru pesediștii nemulțumiți de Dăncilă. Visul lui Ponta este recrearea PSD lângă PSD. După ce Guvernul Dăncilă va pierde guvernarea, vom asista la o hemoragie a pesediștilor către noua alianță Pro România-ALDE.

Mai mult decât atât, în eventualitatea unui scor modest obținut de Mircea Diaconu, liderii ALDE și cei ai Pro România nu își vor asuma rezultatul și vor spune, la unison, că Mircea Diaconu a candidat independent și doar a fost susținut logistic de cele două partide.

Pentru Pro România și ALDE, o intrare a lui Mircea Diaconu în turul II va reprezenta un uriaș succes care va fi prezentat și asumat ca atare. Obținerea unui scor mai mare decât cel al candidatului PSD este singura miză pentru cele două partide.

Vreau să fac o precizare și anume faptul că Diaconu, Dăncilă și Barna vor obține scoruri între 10 și 20%. Oricare dintre ei, în funcție de conjucturi de moment, poate intra în turul II. Pot obține, spre exemplu, scoruri de 16,15 și 14%. Poate fi o diferență extrem de mică între ei.

PSD pierde în fiecare zi voturi

Aveți vreo explicație, domnule Dan Cristian Popescu, pentru comportamentul PSD de a se agăța de Putere, în ciuda votului popular?

Ei pierd în fiecare zi voturi. Însă, fiind căpușați la bugetul de stat, la contracte, dependenți de funcții, au pierdut contactul cu realitatea. Este exclusă varianta demisiei. Vor pleca, însă, obligați, după ce o moțiune de cenzură va trece. Trebuie apreciat modul în care ALDE a ieșit de la guvernare: cu demisii în bloc! Au plecat cumva curat și au câștigat la capitolul imagine, chiar dacă nu putem uita tot sprijinul acordat PSD în ultimii doi ani și jumătate!

Credeți în necesitatea depunerii unei moțiuni de cenzură în viitorul apropiat? Sau ar trebui mai bine ca PSD să fie lăsat să-și rupă, definitiv, din punct de vedere electoral, gâtul?

Dacă Pro România, ALDE și UDMR vor vota, așa cum susțin, această moțiune, sunt convins că aceasta va trece. Avem, însă, cel puțin din partea liderilor USR, mostre de ipocrizie, în sensul în care ei vor să pice Guvernul Dăncilă dar nu vor să își asume intrarea la guvernare.

Nu trebuie să guvernezi doar dacă ai o majoritate covârșitoare. Trebuie să-ți asumi o guvernare și în condiții mai dificile. Românii asta au votat pe 26 mai.

PNL, în ciuda acestei situații, este decis să intre la guvernare, să-și asume provocările aferente și să propună proiectele necesare României.

În eventualitatea în care PSD va reuși să se mențină la guvernare până la alegerile prezidențiale, prin trădarea unuia sau altuia dintre partide, sunt convins că, după prezidențiale, vom asista la schimbarea iminentă a Guvernului Dăncilă.

Care este miza  electorală a PNL, după victoria prognozată a lui Iohannis la prezidențiale?

Câștigarea alegerilor locale și parlamentare. Sunt convins că PNL va obține un scor electoral de minimum 35% la viitoarele alegeri locale, va rămâne principalul partid din România și va prelua cele mai multe primării. Apoi, în toamnă, ne propunem câștigarea alegerilor parlamentare, în urma cărora să dăm viitorul premier și să redăm, cu proiecte concrete, încrederea românilor în propria țară.

Un interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.