Misiunile arheologice italiene de la Ibida și Tibiscum, la final
S-au încheiat recent campaniile de săpături 2019 în România ale celor două misiuni arheologice italiene sprijinite de Ministerul Afacerilor Externe şi al Cooperării Internaţionale: cea de la Ibida, în judeţul Tulcea şi cea de la Tibiscum în judeţul Caraş-Severin, conduse de domnii Profesori Teatini şi Antonio Ibba de la Universitatea din Sassari şi respectiv de domnul Profesor Zerbini de la Universitatea din Ferrara.
Referitor la misiunea arheologică de la Ibida, la care a participat din partea română Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) Tulcea, atenţia echipei internaţionale s-a îndreptat în principal către cercetările arheologice, studiul şi valorificarea cetăţii romane de la Ibida, actualmente satul Slava Rusă, în Dobrogea (judeţul Tulcea) şi, în acelaşi timp, către promovarea cooperării istorico-arheologice şi interdisciplinare italo-române.
Anul acesta lucrările au avut drept principal obiectiv implementarea activităţii de săpături arheologice în zona urbană şi periurbană de la Ibida, îndeosebi pentru a scoate la lumină o capelă a cimitirului, descoperire foarte importantă din anul 2018. Este vorba într-adevăr de un tip de arhitectură extrem de rară în România, numai alte două copii fiind conservate (tot în Dobrogea, unde creştinismul primitiv s-a răspândit peste tot din raţiuni istorice).
În ceea ce priveşte misiunea arheologică de la Tibiscum, proiectul condus de domnul Profesor Zerbini de la Departamentul de Studii Umaniste al Universităţii din Ferrara şi-a concentrat atenţia pe o analiză profundă şi atentă a actualei localităţi Jupa, în apropiere de oraşul Caransebeş, punct nodal al celor mai importante drumuri romane din zona de sud-vest a Daciei romane. Misiunea arheologică a fost dedicată unei recunoaşteri arheologice atente a întregului sit, de dimensiuni impunătoare, care cuprinde şi tabăra militară – una din cele mai importante ale Daciei romane, de mare însemnătate strategică în organizarea strategico-militară romană în acea zonă.
Săpăturile efectuate de misiunea arheologică în anul 2019 pot fi considerate de mare interes – chiar dacă, evident, ne aflăm abia la început – dat fiind că a fost identificată pentru prima dată necropola de la Tibiscum, denumită Necropola I, cea mai importantă, situată pe drumul ce ducea la Sarmisegetusa.
Săpăturile efectuate în anul 2019 şi cele ale campaniilor arheologice ulterioare vor permite realizarea unui cadru cât mai amplu asupra importanţei castrului roman de la Tibiscum şi cunoaşterea mai în profunzime, prin intermediul descoperirilor ce ies la lumină, a societăţii şi economiei acestei importante aşezări de pe teritoriul Daciei romane.