Semnal de alarmă tras de președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a tras un semnal de alarmă şi a subliniat că dacă pensiile se vor mări cu 40% din septembrie 2020 vor fi mari probleme în anii următori. El crede că cei care iau decizii nu au simțul proporției pentru a înțelege ce efecte va avea acest lucru asupra economiei, în 2020 fiind, de fapt, pusă sămânța pentru saltul din 2021, în termeni de cheltuieli bugetare.
„(Dacă creștem pensiile cu 40% din septembrie 2020 n.r.), invităm mari necazuri. Deschidem ușa și invitam răul în casă. Atunci sa vedeți atac speculativ pe leu. BNR ce sa facă, să măreacă rata de politica monetară? Să intre în stratosferă? Să fim depunctați de agențiile de rating?”, a spus Dăianu.
Referindu-se la execuția bugetară publicată miercuri de Ministerul Finanțelor, Daniel Dăianu a precizat că deficitul bugetar este cu 0,8 puncte procentuale din PIB mai mare decât era consemnat în execuția de anul trecut, pe datele la nouă luni.
„Considerăm că nu ne putem încadra în ținta de deficit. Structura bugetului geme. (…) Datoria publică ai spune ca este încă rezonabilă. Deși aproape s-a triplat față de cea care era în 2007-2008, era 14% atunci, ai zice ca este rezonabilă. Angajamentele sunt copleșitoare (precum creșterea de pensii de la 1 septembrie 2020 cu 40% n.r.). Nu sunt angajamente ipotetice. E vorba de angajamente statuate în acte normative”, a spus Dăianu.
„Am sentimentul că nu există un simt al proporției. În condiții neschimbate, dacă s-ar menține calendarul, suplimentul de procente din PIB ar fi de 3-4% din PIB. Nu vorbim de 0,3-0,4%. Am sentimentul că nu exista sentimentul proporției. Bugetul pe 2020 trebuie să includă corecții. Parametrul cheie ar fi ca deficitul bugetar din 2020 să nu fie mai mare decât în 2019, asumând că în 2019 va fi imposibil să terminăm cu 3%. Noi, la Consiliu (n.red- Consiliul Fiscal, instituție unde Dăianu e președinte), avem o plajă care merge de la 3,4-3,7%, în funcție de supraestimarea veniturilor. Execuția a întărit pesimismul nostru”, a explicat profesorul Dăianu.