Guvernul Orban își va asuma răspunderea pe OUG 114 și recursul compensatoriu
Guvernul îşi va asuma răspunderea pe abrogarea Legii recursului compensatoriu, prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor şi modificarea OUG 114. Anunţul a fost făcut de premierul Ludovic Orban, după şedinţa conducerii PNL la care a luat parte din preşedintele Klaus Iohannis.
Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, că Guvernul îşi va angaja răspunderea pe două teme importante – una legată de Justiţie şi cealaltă de abrogarea prevederilor ”nocive pentru economie din Ordonanţa 114″.
„În ceea ce priveşte angajarea răspunderii pe domeniul Justiţiei, am cerut acordul pentru a cuprinde în proiectul de lege pe care ar urma să ne angajăm răspunderea câteva elemente extrem de importante: prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor, prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederilor care cresc de la 2 la 4 ani vechimea necesară pentru intrarea în magistratură şi, de asemenea, prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederii referitoare la trecerea de la completuri de 2 la completuri de 3. Toate aceste prevederi, în cazul în care nu vor fi prorogate, riscă să arunce în aer funcţionarea sistemului de justiţie. (…). În cazul în care Parlamentul nu votează proiectul de lege iniţiat de PNL privind abrogarea recursului compensatoriu vom include în proiectul de lege pe care ne vom angaja răspunderea şi abrogarea recursului compensatoriu”, a declarat Orban.
Potrivit premierului, pensionarea anticipată va duce la dispariţia din sistem a aproximativ 2.700 de magistraţi, ceea ce înseamnă că există un risc major ca foarte multe procese să se reia şi mai ales să se limiteze accesul cetăţenilor la actul de justiţie, coroborată cu o lipsă acută de personal.
Ludovic Orban a anunţat, de asemenea, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru abrogarea şi modificarea unor prevederi ale Ordonanţei de Urgenţă 114/2018. Premierul a precizat că sunt vizate prevederi din domeniul Energiei şi financiar bancar.
„Abrogarea sau modificarea celor mai multe prevederi din ordonanţa de urgenţă a Guvernului 114, fatidica Ordonanţă de Urgenţă. Din păcate vedem că la nivelul Parlamentului dezbaterile care se poartă în jurul Ordonanţei 114 nu se duc în direcţia pe care ne-o dorim. Aici repet, aşa pe scurt că obiectivul nostru este acela de a anula prevederile legate de domeniul energiei, taxarea în domeniul energiei. De asemenea, plafonarea preţului la care vând furnizorii energia electrică şi gazul natural către consumatorii casnici”, a anunţat premierul Ludovic Orban, după şedinţa BEX.
Premierul a mai precizat abrogarea supraimpozitării şi a suprataxării în domeniile bancare şi din domeniul comunicaţiilor, precum şi abrogarea Fondului de Investiţii.
„De asemenea, prevederile legate de supraimpozitarea sectorului financiar bancar. De asemenea, obiectivul nostru îl reprezintă abrogarea suprataxării în domeniul comunicaţiior, abrogarea prevederilor profund nocive legate de funcţionarea pilonului 2 de pensii. Abrogarea prevederilor legate de fondul de «fantomaticul Fond de Dezvoltare şi Investiţii», care a inventat existenţa unor bani care sunt doar pe hârtie şi care nu existpă în buget, pentru a da o formă de mită către primari PSD a căror implicare în campania pentru prezindeţiale a fost urmărită de fostul Guvern Dăncilă, a mai spus Orban.
„Această corectare a legislației pe Justiție este necesară CÂT MAI URGENT pentru a nu bloca sistemul judiciar. În plus, este cerută și de raportul MCV. Există un acord scris al CSM în legatură cu aceste prorogări. În ce privește recursul compensatoriu, motivarea este dată de creșterea ratei de recidivă a celor eliberați. Știm că el reprezintă lege penală mai favorabilă, dar este important ca, pentru viitor, să prioritizăm siguranța oamenilor. Atât cât rămâne în vigoare legea PSD a recursului compensatoriu, fiecare secundă cu această lege în vigoare amenință viața de zi cu zi a românilor.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, se va deplasa la CEDO pentru a prezenta gravitatea situației din România. În bugetul pe anul viitor vom prevedea bani pentru brățări electronice, ocuparea posturilor vacante la Autoritatea Națională a Penitenciarelor, personal de probațiune, dar și pentru construirea unui penitenciar. Nu mai avem timp de pierdut!”, a scris Turcanu pe Facebook.