Crește numărul bulgarilor nostalgici după comunism
La 30 de ani de la tranziţia democratică începută în 1989, numeroşi bulgari se arată dezamăgiţi de situaţia în care se găseşte în prezent ţara lor şi unii încă au nostalgia epocii comuniste, scrie agenţia EFE într-un reportaj publicat miercuri potrivit Agerpres.
Data cheie este 10 noiembrie 1989, cu puţine ore înaintea căderii Zidului Berlinului şi o săptămână înaintea declanşării faimoasei Revoluţii de Catifea în Cehoslovacia. În acea zi, Todor Jivkov, aflat la putere din anul 1954, a fost destituit de la conducerea Partidului Comunist Bulgar şi din funcţia de preşedinte al ţării.
Ambele funcţii au fost preluate de ministrul de externe Petar Mladenov, cu sprijinul tacit al Moscovei, unde Jivkov căzuse în dizgraţie după ce ordonase în luna mai a acelui an expulzarea către Turcia a circa 360.000 de bulgari etnici turci. Această deplasare de populaţie, la acel moment cea mai amplă din Europa postbelică, a provocat colapsul economiei bulgare şi a grăbit schimbările democratice.
La jumătatea anului 1990 în Bulgaria s-au desfăşurat primele alegeri democratice, câştigate de Partidul Social-Democrat (BSP), recent creat. Însă în loc să înceapă o epocă de libertate şi prosperitate, Bulgaria avea să traverseze un deceniu de reforme dureroase pentru trecerea la economia de piaţa.
Istoricul Konstantin Sabcev aminteşte că, spre deosebire de Polonia, Cehoslovacia sau Ungaria, în Bulgaria nu a existat până în 1989 o mişcare disidentă puternică. ”În Bulgaria a avut loc o lovitură de stat internă, inspirată şi coordonată de Moscova”, declară acesta agenţiei spaniole de presă, evocând astfel sprijinul pe care preşedintele sovietic Mihail Gorbaciov i l-a oferit lui Mladenov pentru a-l înlătura de la putere pe un Jivkov refractar la ideea de reforme.
A urmat o perioadă de leadership democratic ce s-a resimţit mai ales în prima decadă a tranziţiei, marcată de o severă criză economică şi socială ce a provocat un val de emigraţie fără precedent către Europa, iar populaţia Bulgariei a scăzut de la 9 milioane de locuitori, în 1989, la 7 milioane în 2019, timp în care sute de mii de bulgari, în special tineri, au plecat din ţară în căutarea unei vieţi mai bune în vestul Europei.
Anii ’90 au fost marcaţi de penurii nemaivăzute nici în perioada comunistă, de închiderea unor întreprinderi de stat şi de privatizări netransparente şi frauduloase.