Propunerile Asociației Patronale din Cadastru, Geodezie și Cartografie, soluția deblocării activității de cadastru din România!
În data de 3 februarie 2020 la ora 15:00 a avut loc la sediul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară o întâlnire de lucru între conducerea acestei instituții și Comitetul Director al Asociației Patronale din Cadastru, Geodezie și Cartografie având ca obiectiv găsirea căilor prin care activitatea de cadastru din România să iasă din starea de cvasi-blocaj în care se află în prezent.
La întâlnire au participat:
- Din partea ANCPI: Laurențiu Alexandru BLAGA – Director General, Mircea Viorel POPA- Director General Adjunct, Ileana SPIROIU – Director General Adjunct, Victor Adrian GRIGORESCU – Director Direcția de Înregistrare Sistematică
- Din partea APCGC: Josef Botond RAKOSSY – Președinte, Valeriu MANOLACHE – Vicepreședinte, Marian Tălpeanu – Vicepreședinte și Gigi Aureliu BÎRLĂ – Trezorier
Cu acest prilej, Asociația Patronală din Cadastru, Geodezie și Cartografie a înaintat un punct de vedere privind sistemul de evidență cadastrală, material care reflectă opiniile APCGC privind problemele principale cu care se confruntă firmele din domeniu și propunerile menite să contribuie la eliminarea acestor disfuncționalități, și al cărui conținut îl redăm integral în continuare.
1. Conținut
1.1. Materialul de față reprezintă constatările și propunerile APCGC rezultate în urma celor peste 10 ani de experiență în prestarea de servicii de înregistrare cadastrală sistematică și a peste 23 ani de experiență în prestarea de servicii cadastrale sporadice.
1.2. Obiectivul propus la conceperea materialului a fost expunerea succintă a opiniilor APCGC privind starea actuală a sistemului de evidență cadastrală și prezentarea mai multor propuneri menite să contribuie la eficientizarea acestui sistem.
1.3. Sunt avute în vedere măsuri:
1.3.1 pe termen scurt (imediat – maxim 2 săptămâni) privind în principal realizarea – pe cât posibil – a lucrărilor finanțate prin POR 2014-2020,
1.3.2 pe termen mediu (maxim 6 luni) privind adaptarea cadrului normativ (legea cadastrului și publicității imobiliare, alte legi, normele ANCPI, caietele de sarcini etc.) în scopul accelerării ritmului înregistrărilor cadastrale sistematice astfel încât să se finalizeze această activitate în cel mai scurt timp posibil,
1.3.3 pe termen lung (maxim 1,5 ani) privind concepția unui proiect detaliat și complet (tehnic, legislativ, organizatoric) de modernizare și eficientizare a întregului sistem de evidență cadastrală din România, pornind de la deficiențele și disfuncționalitățile sistemului actual.
2. Constatări și premise
2.1. Ca punct de plecare, sunt avute în vedere principiile:
– lucrurile se pot îndrepta numai dacă se recunosc greșelile și realitatea;
– nu există ”nu se poate” (tot ce e făcut de om poate fi desfăcut și refăcut tot de om).
2.1.1 Constatare: Sistemul actual nu funcționează satisfăcător.
Acest fapt se poate observa imediat din durata mare necesară pentru finalizarea intabulărilor atât în regim sistematic, cât și în regim sporadic. De asemenea, funcționarea necorespunzătoare se poate constata și din opinia predominant negativă asupra sistemului atât a populației (”beneficiarii” sistemului), cât și a prestatorilor de servicii de specialitate.
2.1.2. Premise:
Sistemul trebuie regândit pe baza unei analizei riguroase (”audit”) a modului actual de funcționare și organizare. Această analiză necesită timp (măsură pe termen mediu) și nu se poate derula și fructifica decât în contextul receptivității conducerii ANCPI și a voinței politice de a accepta reforma.
Intenția de schimbare va fi primită cu nemulțumire de o parte a celor care activează în sistem, deci va fi necesar un efort de explicare și de convingere asupra necesității schimbărilor, urmărind în principal (și prioritar) interesul cetățenilor (”interesul public”) și în secundar interesele justificate ale funcționarilor din sistem.
2.2.Mod de manifestare:
2.2.1. Birocrație excesivă (plimbat hârtii),
2.2.2. Interpretarea contradictorie și neuniformă a cadrului legislativ și normativ,
2.2.3. Ignorarea propunerilor și cerințelor justificate ale prestatorilor.
3. Cauze:
3.1. Cadrul legislativ stufos, interpretabil și contradictoriu,
3.2. Sistemul defectuos de planificare, recepție și verificare a livrărilor aferente serviciilor de înregistrare sistematică,
3.3. Organizarea defectuoasă a procedurilor de achiziție și durata prea mare a procesului de evaluare a ofertelor pentru servicii de înregistrare sistematică,
3.4. Concepția și structurarea necorespunzătoare a caietului de sarcini pentru servicii de înregistrare sistematică,
3.4. Prevederi contractuale dezechilibrate în privește obligațiile prestatorului comparate cu cele ale achizitorului.
4. Măsuri
4.1. Cadrul legislativ și normativ
4.1.1. Regândirea legii 7/1996 în sensul eliminării ”balastului” reprezentate de prevederi ”ocazionale” care pot face obiectul HGR și/sau ordinului directorului general (de exemplu: prevederile privind PNCCF și altele similare care se referă la o perioadă limitată); termen mediu (6 luni),
4.1.2. Scurtarea perioadei de afișare a documentelor cadastrale și de prezentare a cererilor de rectificare (de exemplu: 18 zile, începe vineri la ora 10:00 și se încheie luni la ora 16:00); presupune modificarea legii 7 (exemplu de prevedere care nu trebuia inclusă în lege putând fi lăsată la dispoziția HG);
4.1.3. Publicarea documentelor tehnice ale cadastrului pe site-ul ANCPI/OCPI cu posibilitatea depunerii on-line a cererilor de rectificare;
4.1.4. Regândirea cadrului legislativ din domeniile cadastrului, geodeziei și cartografiei în sensul reunirii prevederilor aferente într-o lege unică (”cod cadastral”); termen lung (1,5 ani);
4.1.5. Regândirea cadrului normativ al ANCPI în sensul unor norme separate pe domenii (intabulare, geodezie, cartografie, autorizare etc.) structurate pe capitole de interes ”public” (deținători, prestatori, utilizatori, …) și ”intern” (aparatul ANCPI și OCPI); termen mediu (6 luni),
4.1.6. Elaborarea unei culegeri de prevederi legislative pentru uzul prestatorilor la nivel de articole (ce trebuie să știe și să aplice din legea 7/1996, din legea 18/1991, din legea 50/1991, …); termen scurt (1 lună),
4.1.7. Înființarea în cadrul ANCPI a unui ”serviciu” care să primească semnalări de la prestatori (și nu numai) privind modul în care trebuie tratată o anumită speță întâlnită în practică (sau chiar o speță ipotetică) și să emită decizii care să fie publicate pentru a constitui ”jurisprudență”; termen scurt (o săptămână).
4.1.8. Abrogarea HGR 834/1991 și înscrierea în Cartea Funciară a imobilelor care fac obiectul acestui act normativ în baza prevederilor Legii 7/1996 și a Regulamentelor ANCPI. Emiterea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate a devenit cvasi-imposibilă și este inutilă atâta vreme cât actele care stau la baza emiterii sunt aceleași cu cele necesare la înscrierea în CF; termen mediu (2 luni).
4.2. Caietul de sarcini pentru înregistrarea cadastrală sistematică
4.2.1. Regândirea CS pornind de la principiul: arată clar și neinterpretabil ce se cere și nu cum trebuie să se facă; termen mediu (6 luni)
4.2.2. Restructurarea CS păstrând marea majoritate a prevederilor actuale dar prezentate într-o succesiune logică și eliminând considerațiile ”filozofice” (ce este cadastrul și ce trebuie să știe cetățenii: CS este destinat prestatorilor și nu ”publicului”); termen scurt (2 săptămâni)
4.2.3. Reformularea și completarea prevederilor privind conținutul și modul de prezentare a propunerii tehnice. Aceasta ar trebui să conțină numai prezentarea procesului de producție cu menționarea metodelor, echipamentelor și personalului aferent. Oricum se cere o declarație că prestatorul va respecta întocmai prevederile CS, deci nu există rațiuni ca acesta să le reia în propunerea tehnică. De asemenea, adevărata propunere tehnică este de fapt raportul preliminar, elaborat pe baza datelor reale pe care prestatorul le poate cunoaște efectiv; termen scurt (2 săptămâni)
4.2.4. Modificarea modului de planificare a livrărilor (și – implicit – a recepției și verificării) în sensul asigurării unui flux cât mai continuu atât pentru pretator, cât și pentru verificator (de exemplu, livrări lunare la nivel de sectoare cadastrale; luna 1 – sectorul ”zero” – care practic nu necesită afișare, lunile 1,2, …, n – ”calupuri de 2-5 sectoare cadastrale, cu decontări trimestriale); termen scurt / mediu (2 săptămâni-6 luni)
4.2.5. Reformularea cerințelor care implică un consum ridicat (și nejustificat) de hârtie prin generalizarea livrărilor în format digital (astfel se realizează și economii importante prin reducerea sau chiar eliminarea necesității contractelor de ”digitizare”); termen scurt / mediu (2 săptămâni-6 luni)
4.2.6. Regândirea structurii livrărilor în sensul eliminării fișierelor ”cgxml” potrivite pentru înregistrarea sporadică, dar nu și înregistrării sistematice și înlocuirea acestora cu o bază de date GIS definită de achizitor; termen mediu / lung (6 luni – 1,5 ani).
4.2.7. Datele și informațiile publicate în CS să fie clare, precise, asumate și respectate de către Achizitor; termen mediu (2 luni).
4.3. Contractul
4.3.1. Prevederi clare privind scurtarea termenelor de verificare (mai ales dacă livrările se vor face lunar) cu penalități pentru nerespectarea acestora, cel puțin echivalente cu penalitățile pretinse prestatorului pentru depășirea termenelor de livrare; termen scurt (2 săptămâni)
4.3.2. Revederea prevederilor privind răspunderile părților în caz de rezilierii, în sensul echilibrării acestora; termen scurt (2 săptămâni)
4.3.3. Trei respingeri succesive ale raportului preliminar determină rezilierea contractului; termen scurt (2 săptămâni)
4.3.4. Scurtarea termenului în care OCPI trebuie să pună la dispoziția prestatorului datele cadastrale și cartografice prevăzute în anexă (de exemplu, 3 zile); termen scurt (2 săptămâni)
4.3.5. Constituirea garanției de bună execuție să poată fi realizată prin oricare dintre cele trei variante oferite de legislație, respectiv scrisoare de garanție bancară, poliță emisă de o societate de asigurări sau prin rețineri succesive din plățile efectuate.
4.4. Propunerea financiară și plățile
4.4.1.Propunerea financiară să includă două componente: un tarif pe imobil și un tarif pe suprafață (ha)
4.4.2. Plata să se facă integral pentru suprafață și diferențiat pentru imobil (de exemplu, 100% pentru deținător identificat, 70 % pentru imobil deja intabulat și 15% pentru imobil cu deținător neidentificat)
Termen pentru 4.4 scurt (2 săptămâni) – implică formulări corespunzătoare și în contract
4.5. Criterii de calificare
4.5.1. Nu se califică ofertanții care au contracte în derulare cu ANCPI sau cu UAT cu termene depășite din vina lor exclusivă cu mai mult de o lună (alături de 4.3.3, menită să descurajeze amatorii de încasat banii pentru raportul preliminar după care ”uită” de celelalte livrări); termen scurt (2 săptămâni)
4.6. Alte măsuri
4.6.1. Elaborarea la nivelul ANCPI și publicarea planului de achiziții de servicii de înregistrare cadastrală sistematică la nivel de UAT urmărind ca loturile să fie constituite – pe cât posibil – din UAT-uri limitrofe și din același județ (se dă posibilitatea operatorilor economici să se informeze din timp, să-și conceapă un plan de lucrări pe termen lung și chiar să culeagă date și informații privind teritoriile respective); De asemenea la selectarea UAT-urilor să aibă prioritate cele care sunt acoperite în mod real cu planuri parcelare, pentru care titlurile de proprietate au fost emise etc.; termen mediu (6 luni)
4.6.2. Pe baza planificării 4.6.1. să se organizeze proceduri de achiziție pentru ortofotoplan recent și de precizie ridicată (eventual cu drona) care să fie pus la dispoziția prestatorului pentru înregistrarea cadastrală ca referință pentru planul cadastral; termen mediu (6 luni)
5. Abordare
5.1. Cele prezentate mai sus reprezintă aspecte generale pe care APCGC consideră necesar să fie abordate și analizate.
5.2. În măsura în care aceste aspecte generale vor fi însușite de conducerea ANCPI, APCGC este pregătită să contribuie cu expertiza personalului de care dispun societățile comerciale afiliate la detalierea acestor aspecte și la realizarea efectivă a măsurilor propuse. În acest sens, propunem formularea unor teme de interes imediat și de perspectivă din punctul de vedere al ANCPI (înregistrare sistematică, înregistrare sporadică, RomPos și norme de geodezie, e-Terra, norme de timp pentru evaluarea și planificare lucrărilor etc.). Ar urma ca – după identificarea și formularea temelor respective – APCGC, de comun acord cu ANCPI, să preia parțial sau în totalitate unele dintre acestea, la care să vină cu propuneri concrete și detaliate.
De asemenea, dorim să precizăm termenele propuse pentru realizare/ implementare reprezintă doar aprecierea noastră (subiectivă) a perioadelor de timp necesare pentru pregătire și implementare, luând în considerare factorii de influență (transpunerea în formulări de prevederi în documente și norme, transparența decizională, avize și aprobări etc.) și nicidecum nu trebuie interpretate ca termene impuse ANCPI de către APCGC.
Președinte,
Dr. ing. Josef Botond RAKOSSY
Vicepreședinte,
Dr. ing. Valeriu MANOLACHE
Vicepreședinte,
ing. Marian TĂLPEANU
Trezorier,
ing. Gigi-Aureliu Bîrla