61.500 de membri Declic, apel către premierul Orban: Nu ne refuzați șansa testării rapide!
Comunitatea Declic le cere noului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, și premierului Ludovic Orban să cumpere urgent teste rapide și să testeze masiv populația, așa cum cere Organizația Mondială a Sănătății. Campania, lansată la începutul săptămânii, a strâns deja peste 61.500 de semnături.
”Testarea rapidă înseamnă pur și simplu o șansă în plus. Nu ne-o refuzați, domnule premier! Noi solicităm autorităților ca testarea masivă a populației să fie o măsură suplimentară, care să completeze efectele izolării la domiciliu și carantinării persoanelor care ar putea să fie infectate cu coronavirus. Testarea în spitale, la intrarea în țară sau chiar în supermarketuri ar duce la identificarea bolnavilor asimptomatici și ar reduce răspândirea coronavirusului. Nu o spunem doar noi, o spun medicii și Organizația Mondială a Sănătății”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.
Testele rapide detectează anticorpii care luptă împotriva coronavirus, însă uneori o persoană infectată recent este posibil să nu aibă încă anticorpii dezvoltați. Totuși, testele descoperă 80% dintre persoanele infectate și sunt foarte ușor de folosit: printr-o înțepătură în deget (recoltată ca la glicemie), din care curge o picătură de sânge. Testul arată rezultatul în 15 minute, vizual (ca la testele de sarcină) și nu necesită personal specializat pentru efectuarea lui. Ulterior, pacienții pot fi testați molecular, în spital, prin recoltarea unui exudat faringian prelucrat în laborator.
”Premierul susține că testarea rapidă are o marjă de eroare de 20% și de aceea este riscant să o folosească. Domnule prim-ministru, matematica invocată de dumneavoastră e corectă, dar ne dă nouă dreptate: cu aceste teste, am avea cu 80% mai multe cazuri identificate decât în prezent, când testarea nu se face decât la o scară foarte mică. Rezultatele testării masive sunt vizibile în Germania și Coreea de Sud, unde numărul morților este mult redus față de alte țări. Noi nu le putem ignora. Dumneavoastră, domnilor miniștri, puteți? ”, a adăugat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.
Petiția poate fi accesată și semnată aici:
https://facem.declic.ro/campaigns/coronavirus-testati-masiv