Viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu, implicat 100% în lupta împotriva noului coronavirus: Este vital să respectăm ce ne spun autoritățile!

Domnule viceprimar al sectorului 2, Dan Cristian Popescu, a reprezentat o surpriză pentru dumneavoastră evoluția pandemiei de coronavirus la nivel mondial? Era previzibilă o asemenea evoluție fulminantă cu consecințe atât de tragice?

Nu aș putea spune că a fost o surpriză, dar amploarea este într-adevăr peste așteptări. Asta și din cauza faptului că principala țară vinovată, China, a ascuns atât datele reale, dar și momentul când această pandemie a debutat. Din păcate, întreaga Uniune Europeană a fost prinsă pe picior greșit și asta se vede încă. Consider însă că ne-am mobilizat cu toții foarte repede, iar acest virus ne-a pregătit pentru ceva ce poate fi mult mai rău. Practic, COVID-19 este un exercițiu care ne-a arătat tuturor limitele pe care le avem.

Suntem prima primărie din București care a început implementarea măsurilor de prevenție, începând cu 12 martie”  

Ați luat, încă de două săptămâni, decizia fermă de închidere a 96 de parcuri și locuri de joacă pentru copii, pentru a stopa propagarea COVID-19. Ce alte măsuri concrete, în această direcție, a adoptat în ultima perioadă Primăria Sectorului 2? Și mă refer aici la dezinfecția străzilor, ajutorarea persoanelor în vârstă, cu probleme grave de sănătate etc…

Suntem prima primărie din București care a început implementarea măsurilor de prevenție, începând cu 12 martie. Am dezinfectat parcurile, pasajele pietonale, stațiile de metrou din sector. Am continuat cu străzile și trotuarele din proximitatea spitalelor și acum dezinfectăm zilnic străzile din sectorul 2. Inclusiv în unitățile de învățământ, am intrat și am dezinfectat, chiar dacă acum nu se fac cursuri. A început și dezinfecția scărilor de bloc și, zilele următoare, vom începe montarea dispenserelor cu soluție dezinfectantă la fiecară scară de bloc.

Vreau să profit de ocazie și să mai spun un lucru: orice și oricât am face noi, autoritățile locale, fără concursul cetățenilor, este în zadar. Dacă românii nu respectă restricțiile și măsurile impuse, nu vom trece prea repede peste această criză, iar costurile, umane și materiale, vor fi foarte mari.

„ Astăzi nu mă interesează subiectul alegerilor locale”

Deși astăzi nimeni nu mai vorbește de alegeri locale, totul se subordonează luptei cu coronavirusului, ce mesaj dați, inclusiv în calitate de candidat PNL la Primăria Sectorului 2,  locuitorilor din sector care sunt panicați de incertitudinea evoluției acestei pandemii? Cât de important este, domnule viceprimar Dan Cristian Popescu, să respectăm apelurile date de autorități?

Este vital să respectăm ce ne spun autoritățile. Locuitorii sectorului 2 sunt în contact permanent cu mine și știu că nu precupețesc niciun efort pentru a face ce trebuie și ce este necesar.

Alegerile locale vor avea loc, nu știu când și vă spun sincer că nici nu mă interesează. Acum eu sunt dedicat 100%  luptei împotriva acestei pandemii. Vom avea timp de campanie electorală, deocamdată locuitorii sectorului 2 trebuie să știe că autoritățile se implică total, că respectă toate măsurile cerute de cei care gestionează această criză și, dacă vor respecta și ei măsurile, vom trece cu bine această perioadă.

„Acum toți politicienii au idei și soluții, dar acum câteva luni au fugit toți de guvernare”

Ce le răspundeți liderilor Opoziției care susțin că declararea stării de urgență de către președintele Iohannis a fost tardivă?

Opoziție, adică toate partidele, mai puțin PNL. Știți cum se spune: după război, mulți viteji se arată. Acum toți politicienii au idei și soluții, dar acum câteva luni au fugit toți de guvernare.

Dacă ne uităm la celelalte țări europene, lovite de această pandemie, o să vedem că noi am impus starea de urgență și măsurile restrictive cu mult înaintea celorlalți. Noi am avut primul deces la aproape o săptămână după declararea stării de urgență, iar măsurile se văd.

Să nu uităm că noi nu facem parte din clubul select al țărilor europene foarte bogate, care își permit să aloce miliarde de euro pentru salvarea economiei. Noi venim după ani mulți de jaf marca PSD, iar această pandemie a lovit la doar trei luni după instalarea primului guvern Orban. Între timp, am avut o moțiune de cenzură care a dat jos guvernul și, din cauza PSD și a acoliților săi, am pierdut timp prețios. Este jenant ca tocmai ei să vină în aceste momente și să acuze PNL.

Cum catalogați impactul măsurilor adoptate de Guvernul Orban și ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, prin Ordonanțe militare, în acest război cu pandemia de coronavirus?

Măsurile sunt foarte bune, iar efectele se văd deja. Sunt măsuri dure, știu că pentru foarte mulți par extreme, dar numai așa putem depăși această perioadă. Avem dovada celorlalte state care au instituit carantina și au reglementat circulația persoanelor și efectele se văd. Din fericire, românii sunt disciplinați. Am încredere că va fi bine.

Criza economică va fi mai puternică decât cea medicală și va afecta întreaga lume”

Cât de mare credeți, domnule Dan Cristian Popescu, că va fi impactul crizei economice după ce epidemia de coronavirus va lua sfârșit?

Din păcate, criza economică va fi mai puternică decât cea medicalăși va afecta întreaga lume. Trăim în era globalizării, și fiecare decizie luată într-o parte a lumii are efecte peste tot. Economiile sunt interconectate și depindem unii de ceilalți. Cu cât vom depăși mai repede această criză, cu atât mai repede va reporni economia. Și revin, depinde doar de noi și de decizia noastră de a respecta deciziile autorităților.

Considerați electorală implicarea primarului general, Gabriela Firea, în testarea a 10.500 de bucureșteni pentru COVID-19?

Nu știu dacă electorală, dar populistă cu siguranță. Din păcate a dat speranțe deșarte unui număr mare de bucureșteni, știind că acest plan este imposibil de pus în aplicare. Este nevoie de testare, cu cât testăm mai mulți români, cu atât micșorăm riscul transmiterii comunitare. Dar nu testare populistă, fără o bază realistă.

Ca matematician, când credeți, domnule Dan Cristian Popescu, că sectorul 2, Bucureștiul, România, Europa și întreaga lume vor reveni la normalitate? Să facem un scenariu optimist. Mai putem vorbi, însă, de normalitate?

Nu v-aș răspunde ca matematician, ci ca român, ca om afectat de această criză. Cu siguranță vom reveni la normalitate, dar nu pot să vă spun când. Ne va fi mai rău înainte să ne fie bine. Tot ce pot spune cu mâna pe inimă este că depinde numai de noi.

Ca părinte, știu că trebuie să ne mobilizăm și să revenim cât mai repede la normal pentru viitorul copiilor noștri. Ca fiu, îmi este este foarte greu să stau departe de mama, pe care nu am mai văzut-o de trei săptămâni, dar știu că doar așa vom depăsi cât mai repede acest moment.

Este un efort comun, al nostru, al tuturor și trebuie să înțelegem că doar împreună putem trece cu bine această perioadă.

Un interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.