Europarlamentarul Maria Grapini susține sprijinul european pentru fermieri!

Programele de dezvoltare rurală ca instrument trebuie să fie adaptate scopurilor. Restul de fonduri de dezvoltare rurală ar trebui să fie puse la dispoziția agricultorilor și a procesatorilor cu ușurință printr-o abordare mai flexibilă și adaptată. Trebuie să permitem statelor membre care au fonduri rămase să le direcționeze cel mai bine, în timp ce instrumentele de piață sunt încă în vedere.”

Fermierii, prelucrătorii și lucrătorii agroalimentari se confruntă cu circumstanțe excepționale în contextul pandemiei COVID-19. Aceștia au nevoie de sprijin imediat pentru a rămâne rezistenți și pentru a-și continua operațiunile prin criză și după aceasta.

Europarlamentarul român Maria Grapini a semnat, alături de mai mulți europarlamentari, o scrisoare către comisarul european pentru agricultură, Wojciechowski, cu o propunere concretă pentru crearea unei măsuri excepționale legate de COVID-19 pentru a utiliza fondurile rămase prin programele de dezvoltare rurală:

” Stimate domnule comisar,

În această perioadă de criză fără precedent cauzată de epidemia de coronavirus, salutăm călduros eforturile dumneavoastră de a oferi soluții de lucru pentru statele membre și buna funcționare a sectorului agroalimentar. O serie de propuneri au fost deja puse în aplicare ca răspuns de urgență la COVID-19:„benzi verzi” pentru a facilita trecerea transfrontalieră a produselor agroalimentare, asigurând libera circulație a mărfurilor și a lucrătorilor critici în agricultură, simplificarea PAC și o mai mare flexibilitate, printre altele.

Producătorii noștri de produse alimentare sunt de o importanță vitală pentru asigurarea unei aprovizionări constante cu alimente și pentru menținerea vitalității economice a zonelor rurale. Trebuie să mobilizăm toate instrumentele posibile pentru a ajuta fermierii, prelucrătorii și lucrătorii din sectorul agroalimentar să facă față crizei.

După cum ați menționat în mod corect în scrisoarea dumneavoastră din 8 aprilie, statele membre ar trebui „să valorifice la maximum flexibilitatea și oportunitățile oferite de cadrul de dezvoltare rurală al PAC”. Măsurile tipice de investiții agricole și-au demonstrat efectul pozitiv, dar nu pot fi considerate un răspuns rapid la criză, întrucât acestea necesită mai mult timp atât pentru fermieri, cât și pentru administrația publică. Cadrul legislativ trebuie modificat pentru a permite luarea de măsuri adecvate scopului. Flexibilitatea oferită nu este suficientă pentru a face față naturii provocării în mod punctual și rapid. În plus, instrumentele de gestionare a riscurilor sau instrumentele financiare nu sunt instrumente disponibile pentru toate statele membre.

În acest sens, am dori să subliniem un instrument suplimentar care nu a fost încă explorat — posibilitatea de a crea în programele de dezvoltare rurală o măsură excepțională privind emisiile de COVID-19.O serie de state membre dispun de fonduri de dezvoltare rurală neangajate în actuala perioadă de programare. Aceste fonduri ar putea fi direcționate către fermierii și procesatorii cei mai afectați, printr-o măsură excepțională specifică a COVID-19. O astfel de măsură ar putea acoperi rapid cheltuielile suportate în legătură cu prevenirea, depozitarea, prelucrarea și conservarea unei pandemii de mărfuri perisabile și pierderi de piață, precum și compensații pentru logistica necesară pentru accesul pe piață.

În perioade de criză, ar trebui să fim mai flexibili și să explorăm toate soluțiile posibile, chiar dacă acest lucru necesită o modificare a regulamentului de bază. Pentru a face ca măsura excepțională privind emisiile de COVID-19 să fie operațională, propunerea noastră concretă este de a introduce o modificare specifică în Regulamentul privind dezvoltarea rurală — un nou articol „Redresarea potențialului de producție și prelucrare agricolă, afectat ca urmare a pandemiei COVID-19, inclusiv acțiunile preventive”, care introduce măsura excepțională a COVID-19 pentru a acoperi acțiunile și a compensa costurile legate de stabilizarea sectorului, în principal, dar nu exhaustiv, prin:

  • Stocarea produselor și a pierderilor legate de pierderea de venituri, renunțarea la prețuri și diminuarea și întreruperea activităților;
  • Costurile pentru logistică care vizează modalități alternative de punere și prelucrare a produselor care nu sunt utilizate în alt mod.
  • Prevenirea, pentru a proteja lucrătorii și a menține funcționarea ciclului de producție de-a lungul anului (echipamente de dezinfecție și de protecție, instrumente digitale pentru operațiuni online).

Stimate comisar, trebuie să ne asigurăm că fiecare euro este mobilizat pentru sprijinirea fermierilor mici și mijlocii în lupta lor împotriva impactului pandemiei și pentru conservarea vieții în zonele rurale.

Sprijinim pe deplin angajamentul dumneavoastră de a obține aprobarea rapidă a modificărilor programului, propuse ca răspuns la criză, pentru a „face uz de toate măsurile disponibile cât mai repede și cât mai eficient posibil”. în acest sens, contăm pe analizarea atentă a posibilității de a introduce o măsură excepțională a COVID-19 ca răspuns rapid la nevoile fermierilor noștri.

În așteptarea răspunsului dumneavoastră și a viitoarei cooperări”, se arată în scrisoarea transmisă de europarlamentari.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.