Europarlamentarul Maria Grapini a reușit să obțină un răspuns în favoarea românilor din Austria
Comisia Europeană a declanşat o procedură de trimitere în justiţie împotriva Austriei pentru regulile sale de ajustare a alocaţiei pentru copiii lucrătorilor străini în funcţie de nivelul de trai din ţara unde trăieşte copilul.
Un aport important în luarea acestei decizii l-a avut europarlamentarul român, Maria Grapini, care a transmis, în cursul acestui an, mai multe scrisori, pe marginea acestui delicat subiect, Comisiei Europene.
După aceste demersuri, europarlamentarul Maria Grapini a reușit să obțină un răspuns în favoarea românilor.
“Apartenența la UE obligă toate statele să asigure un trai echitabil și nediscriminatoriu pentru toți cetățenii europeni.
Începând cu 1 ianuarie, statul austriac a ajustat nivelul alocațiilor pentru costul vieții din statul membru în care copiii își au reședința, ceea ce va afecta copiii din mai multe state membre.
Cetățenii UE plătesc impozite și contribuții la sistemele naționale de protecție, în același mod ca resortisanții naționali. Aceasta înseamnă că, din punct de vedere legal, au dreptul la aceleași prestații.
Cum se poate ca un stat membru să încalce drepturile lucrătorilor de a beneficia de ajutoarele sociale ale țării de reședință, în aceleași condiții ca cetățenii acesteia și ce are de gând să facă Comisia, pentru a interzice discriminarea cetățenilor din alte state membre care lucrează în Austria și care plătesc aceleași taxe ca și autohtonii ?”, a precizat europarlamentarul Grapini în una dintre scrisorile transmise în cursul lunii ianuarie Comisiei Europene.
La presiunile europarlamentarului Grapini, Comisia Europeană a reacționat, prin comisarul european, Marianne Thyssen, responsabil pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă.
“Așa cum a menționat Comisia în răspunsul său, la întrebarea cu solicitarea de răspuns, în temeiul regulamentelor UE, privind coordonarea pe securitate socială, lucrătorii mobili care contribuie la sistem în statul membru, încadrați în muncă în același mod ca și lucrătorii locali, au dreptul la aceleași prestații, indiferent de locul de reședință al copiilor.
Aceasta este o expresie a principiului egalității de tratament, care este un element esențial al pieței unice.
Comisia a analizat legislația austriacă referitoare la indexarea prestațiilor reducerilor fiscale familiale pentru copiii care locuiesc în străinătate, care se aplică din ianuarie 2019.
Întrucât analiza sa a confirmat că această legislație nu este conformă cu regulamentele privind coordonarea sistemelor de securitate socială, Comisia a decis să trimită Austriei o scrisoare de punere în întârziere, inițiind în mod oficial, o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, împotriva căreia Austria are la dispoziție două luni pentru a răspunde”, se arată în răspunsul comisarului european.
Și de această dată, eforturile Mariei Grapini s-au soldat cu un succes semnificativ pentru românii din Austria.
Concret, decizia de infringement a Comiei Europene luată, astăzi, în cazul Austriei are la bază faptul “că unii lucrători mobili ai UE din Austria care contribuie pe deplin la economia austriacă, ca mână de lucru şi sistem de securitate socială primesc beneficii mai mici”, a declarat joi executivul european.
Potrivit acestor reguli, beneficiile pentru familii sunt calculate conform unui indice al nivelurilor naţionale de putere de cumpărare, ceea ce înseamnă că lucrătorii ale căror familii trăiesc în ţări vecine din UE, precum Ungaria şi Slovacia, primesc mai puţini bani decât omologii lor din Austria.
Această politică contravine regulilor UE în materie de coordonare a securităţii sociale şi de liberă circulaţie, potrivit unui comunicat al Comisiei.
Austria este de acum deferită Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), instanţa supremă a UE care poate ordona ţării să-şi modifice regulile, sub ameninţarea ultimă de aplicare a unor amenzi severe.
Începând cu 1 ianuarie 2019, Austria a făcut ca prestațiile familiale și reducerile fiscale familiale plătite pentru copiii care își au reședința într-un alt stat membru să fie dependente de costul vieții din respectivul stat membru.