Scrisoare deschisă semnată de Liviu Brătescu și Radu Carp: „Senatul dominat de PSD trebuie să se implice în soluţionarea situaţiei grave de la ICR“
În calitate de membri ai Consiliului de Conducere al ICR din partea Ministerului Culturii, respectiv PNL, dorim să atragem atenţia asupra situaţiei create în această instituţie, o situaţie care ne îngrijorează.
În ultimii ani, ICR a devenit o instituție deprofesionalizată cu multe angajări puse pe drept sub semnul întrebării. Conducerea a profitat de cele câteva poziții de consilieri la cabinetele celor doi demnitari în funcție pentru ocuparea posturilor, fără a respecta condițiile de pregătire profesională, experiența în sectorul cultural sau vechime. Personaje obscure venite de la diferite societăți comerciale conduc activitatea culturală și administrativă a ICR. Au existat mai multe tentative de a organiza concursuri exclusiv pentru a confirma pe post „pile” politice.
Considerăm că se impune în acest caz un control al Inspectoratului Teritorial de Muncă.
De mai multe luni, serviciile IT în ICR sunt mai mult nefuncționale. Site-ul, Newsletter-ul, platforma internă de comunicare cu institutele din străinătate, e-mail-urile de serviciu nu funcţionează. După ce presa a divulgat că s-a încercat achiziționarea de servicii IT de la un hacker, ICR a reluat achiziția și a angajat altă firmă, cu un prim contract de 16.000 de lei.
Pe perioada stării de urgenţă și a stării de alertă, conducerea ICR a făcut angajări și achiziții care ridică semne de întrebare asupra legalității. De exemplu, angajarea nepoatei liderului PSD Marcel Ciolacu şi a unui membru PSD din Consiliul de conducere al ICR; achiziție termometre 1300 lei care nu au fost folosite, servicii de curățenie 72.000 lei, cărți cumpărate în valoare de peste 14.000 lei de la editura care publică scrierile unui membru al Consiliului de conducere al ICR.
Semnalăm de asemenea faptul că unii angajaţi nu şi-au primit drepturi salariale câștigate în instanţă.
Pe lângă aceste probleme care ţin de organizarea efectivă a activităţii ICR, există în continuare o lipsă de interes pentru promovarea activă a culturii române în străinătate. La conducerea institutelor culturale din străinătate sunt menţinute persoane care nu şi-au dovedit competenţa în materie de management cultural, numite pe criterii politice şi se remarcă o lipsă de coerenţă a mesajului care este transmis prin acţiunile acestor institute.
Responsabilitatea pentru această stare de fapt revine nu doar conducerii actuale a ICR, ci şi conducerii Senatului României, dominată de PSD, Senatul fiind singura autoritate publică cu atribuţii legate de ICR.
Considerăm că actuala stare de fapt, cu efecte extrem de îngrijorătoare pe termen lung, ar trebui dezbătută public, iar Senatul ar trebui să acţioneze în cazul ICR în interes public şi nu în interesul PSD
Cercetător Științific Dr. Liviu BRĂTESCU,
Secretar de Stat în Ministerul Culturii,
Membru al Consiliului de Conducere al ICR din partea Ministerului Culturii,
Președinte al Comisiei de Cultură, Culte și Minorități a Partidului Național Liberal.
Prof. Univ. Dr. Radu CARP,
Profesor în cadrul Facultății de Științe Politice, Universitatea București,
Membru al Consiliului de Conducere al ICR din partea Partidului Național Liberal