Umaniștii timișeni, la ceas aniversar: La mulți ani, Timișoara! La mulți ani, dragi timișoreni!
Timișoara, orașul multicultural de pe Bega, care a trecut de-a lungul istoriei sub diverse jurisdicții teritoriale, își sărbătorește, la 3 august, ziua când revine, pentru totdeauna, la administrația românească. Astfel, la 3 August 1919, atunci când Banatul se unea cu Romania, iar trupele sârbe după 8 luni de control asupra provinciei se retrăgeau, în Timișoara se instaura administrația românească. După 100 de ani de la acest moment istoric, în 1999, Consiliul Local al Timișoarei consfințea ca data de 3 august să devină oficial Ziua Timișoarei.
În data de 3 August, militarii români, conduși de colonelul Virgil Economu, intrau în Timișoara, fiind primiți de prefectul Aurel Cosma, primarul Ioszef Geml și alte oficialități ale orașului. În volumul ”Timișoara, monografie istorică” (Ed. Planetarium, 2012), dr. Nicolae Ilieșiu radiografiază acest moment istoric crucial pentru istoria Timișoarei:
„Duminica, în 3 august 1919, trupele române, sub comanda colonelului Economu intră în Timișoara, în urale nesfârșite ale populației entuziasmate. Intrarea se face la 8.30 dimineața pe strada Recașului. La vama orașului, trupele sunt întâmpinate de o mulțime imensă, îmbrăcată în haine de sărbătoare, în frunte cu prefectul Dr. Aurel Cosma care, emoționat de măreția evenimentului, binecuvintează pe cei care vin pentru a restabili dreptatea istorică. Mulțimea, însoțită de crainicii unei ere nouă, ajunge in Piața Unirii, unde protopopul ortodox roman Ion Oprea salută pe eliberatori și-i asigură de nețărmurita dragoste frățească. Banatul e pe vecie unit cu România. În numele orașului vorbește primarul I. Geml, în numele județului subprefectul, în numele sârbilor protopopul Novacovici, în numele șvabilor colonelul Moller, iar al ungurilor avocatul Marton. Pentru a pecetlui măreția actului unirii Banatului, încă în aceasta zi istorică, sosesc la Timișoara, venind dispre Arad, I. Brătianu, prim-ministru, și Ștefan Cicio Pop, ministru în consiliul dirigent”.
Timișoara, orașul cu multe recorduri și premiere în ultimul secol rămâne un etalon al dezvoltării și comunicării multiculturale. Umaniștii reamintesc timișorenilor doar câteva premiere ale înaintașilor, celor care au făcut ca numele Timișoarei să fie la loc de cinste între orașele Europei: Timișoara este primul oraș din tara cu tramvai tras de cai (1884) și primul oraș din Europa cu străzi iluminate electric (1884). Fie ca Timișoara, primul oraș liber după Revoluția din 1989, să rămână orașul cultural prin excelență, dar și un reper în dezvoltarea economică a țării, . Fie dar ca ”orașul florilor”, Timișoara să renască printr-o administrație profesionistă, curată și onestă, cu respect pentru cetățeni și pentru statutul de viitoare capital culturală europeană!
La ceas aniversar, umaniștii timișeni urează acestui minunat oraș care a schimbat granițe, mentalități și destine LA MULȚI ANI, TIMIȘOARA! LA MULȚI ANI, DRAGI TIMIȘORENI!
Biroul de presă al PPU-sl Timiș
Mariana Anghel